Közélet

Novák Katalin első külföldi útja Varsóba vezetett: szó esett a helyreállítási alapból járó összegek folyósításáról és a putyini agresszió elítéléséről

Magyarország és Lengyelország arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy megkapják a helyreállítási alapból nekik jogosan járó összegeket – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni sajtónyilatkozatában kedden Varsóban, ahol azt is kiemelte, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.

NOVÁK KATALIN MEGKÖSZÖNTE A LENGYEL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNEK, HA SEGÍT A HATODIK SZANKCIÓS CSOMAGBAN IS ÉRVÉNYESÍTENI A MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA FONTOS SZEMPONTOKAT BRÜSSZELBEN

“Magyarország elemi érdeke, hogy energetikai szempontból is több lábon álljon, növeljük szuverenitásunkat, Oroszországtól való függetlenségünket ebben a vonatkozásban is, erre viszont forrásokra van szükség” – mutatott rá az államfő. A szegedi születésű Novák Katalin kiemelte, Magyarország energetikai szempontból nem független ország, szükség van az Oroszországból érkező energiaforrásokra, tehát nehezebb helyzetben vagyunk, mint a legtöbb európai uniós ország. Emlékeztetett arra, hogy megszavaztuk az Európai Unió öt szankciós csomagját Oroszország ellen. Egyben megköszönte Andrzej Duda lengyel köztársasági elnöknek, ha segít a hatodik szankciós csomagban is érvényesíteni a Magyarország számára fontos szempontokat.

A LENGYELEK ÉS A MAGYAROK ÉRTÉKEIKBEN A MAI NAPIG KÖZEL ÁLLNAK EGYMÁSHOZ

Az államfő elmondta, hogy nem elsősorban diplomáciai lépés, hogy első külföldi útja köztársasági elnökként lengyel barátainkhoz vezetett, hanem “magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik” és abból is, hogy lengyelek és magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz.

NOVÁK KATALIN ELÍTÉLTE A PUTYINI AGRESSZIÓT

A két ország eddig is számíthatott egymásra, s nem hagyja, hogy éket verjenek közéjük – szögezte le Novák Katalin, aki kitért a hagyományos családok és az élet védelmének fontosságára is. Mint mondta, ha béke lenne, a fiatalok családalapítása, gyermekvállalása lehetne a fő téma, de a közös szomszédban, Ukrajnában immár 83 napja háború van, amelyet Oroszország indított. Édesanyaként és államfőként is megrázónak nevezte a látott képeket és személyes tapasztalatait a háborúval kapcsolatban, ezért ismertette azt a tíz pontot, amely Magyarország válasza a háborúra. Kiemelte, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.

AZ ÁLLAMFŐ SZEMÉLYES ELNÖKI KERETÉBŐL 5 MILLIÓ FORINTOT AJÁNLOTT FEL EGY VARSÓI ISKOLÁNAK

Az államfő személyes elnöki keretéből 5 millió forintot ajánlott fel, hogy az Ukrajnából menekült gyermekeknek mindent segítséget megadhassanak a varsói Názáreti Nővérek Általános Iskolában és Gimnáziumban.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb