KikapcsVideo365

“Lehangoló érzés, hogy a 21. században az emberek szellemi színvonala a 15. század szintjén van” – őszinte, szókimondó interjú a Pro Urbe – díjas Duda Ernővel

A hetvenes évektől kezdve több mint 40 éven át a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa volt, a nyolcvanas években együtt dolgozott Karikó Katalinnal, és napjainkban a koronavírus egyik szakértőjeként előadásokat tart a témában, tájékoztatja az embereket a vírus mibenlétéről. Soha nem rejti véka alá véleményét, szókimondó szavainak őszintesége felüdülés ebben a hamiskás világban, s mi pont ezért szeretjük őt. Ő Dr. Duda Ernő, szegedi virológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont nyugalmazott immunológus, genetikus professzora, aki idén elnyerte a város Pro Urbe-díját. A megtisztelő cím kapcsán a Szegedi Borfesztiválon beszélgettünk a tudóssal.

Borfeszt365 – szigorúan egy pohárkával, szigorúan a Szeged365-tel! Programok, arcok, élmények, élő tudósítások, videók, nyeremények és 10 nap féktelen pörgés a világ legszeretnivalóbb városában, Veletek, a Szeged365 virtuális családtagjaival!

A PROFESSZOR ÉPPEN A SZAJNA PARTJÁN SÉTÁLVA TUDTA MEG, HOGY IDÉN Ő KAPJA A VÁROSTÓL A PRO URBE – DÍJAT

Duda Ernő elmesélte, éppen Párizsban, a Szajna parton sétált, amikor kapott egy telefont a városházáról. Akkor tudta meg, hogy idén ő érdemelte ki a Pro Urbe – díjat. Mint elmondta, először el sem akarta hinni, nem tűnt valóságosnak a szituáció. “Nem tudom, hogy én tettem – e valamit a városért, tényleg megérdemlem- e ezt” – vallotta szerényen a professzor, akinek egykori tanítványai, munkatárai közül került ki akadémikus is, intézeti igazgató és egyetemi tanár is, a külföldre szakadtak közül ketten professzorok a Harvard, illetve a Cornell egyetemen, egyikük egy jó nevű Boston-i biotech cég tudományos igazgatója, ketten pedig Berlinben a mobilis genetikai elemek kutatásának világszerte elismert vezetői.

A 70-ES ÉVEKBEN A VÁROS EGYIK LEGNAGYOBB ÉRTÉKE A SZEGEDI BIOLÓGIAI KUTATÓKÖZPONT VOLT, HÍRESEBB, MINT A SZEGEDI SZALÁMI

A professzor 1971-ben, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) megalakulásakor jött Szegedre. Ahogy mesélte, Budapest után kicsit száműzetésnek érezte, hogy idekerült a Napfény városába, de ez az érzés gyorsan elmúlt. ” Hosszú időn keresztül, ugyan hivatalosan Szeged ezt nem tudta, de a város egyik legnagyobb értéke a Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt. Sokkal többen ismerték a város nevét az SZBK miatt, mint a szegedi szalámi miatt” – árulta el a professzor, ahogy azt is, hogy abban az időben az SZBK a demokráciának egy olyan szigete volt, ami valószínűleg nem létezett máshol Magyarországon.

“OLYAN LEHANGOLÓ ÉRZÉS, HOGY A 21. SZÁZADBAN AZ EMBEREK SZELLEMI SZÍNVONALA A 15. SZÁZAD SZINTJÉN VAN”

Arról is beszélgettünk, hogy a tudományos világon kívül egyfajta hírnevet, ismertséget hozott a professzor számára a koronavírus megjelenése, hiszen Duda Ernő egyike azoknak a szakembereknek, aki rendszeresen nyilatkozik a sajtónak a témában. Soha nem rejti véka alá véleményét, szókimondó szavainak őszintesége felüdülés ebben a hamiskás világban, s mi pont ezért szeretjük őt. “Szerencsére én nem kapok olyan fenyegető üzeneteket, mint a barátom és kollégám. Én álmomban nem gondoltam volna, hogy civilizált országokban emberek képesek tömegekbe verődni, kirakatokat betörni, tüntetni a maszkviselés, vagy a védőoltás miatt. Olyan lehangoló érzés, hogy a 21. században az emberek szellemi színvonala a 15. század szintjén van” – fejtette ki véleményét Duda Ernő.

A PROFESSZOR NAGYON SZERET EVEZNI A TISZÁN

Beszélgetésünk során könnyedebb témákat is érintettünk. A professzor elmesélte, a legkedvesebb számára Szegedben a Tisza közelsége, hiszen nagyon szeret evezni a Tiszán, de a Szegedi Borfesztiválhoz is fűződnek szép emlékei, például évekkel ezelőtt itt evett a Széchenyi téren vegetáriánus kolbászt, amit meglepően finomnak talált.

Nézd meg videós riportunkat is Duda Ernővel, melyben a professzor még sok-sok érdekes információt megoszt velünk pályájáról, szegedi kötődéséről és koronavírus járvánnyal kapcsolatos gondolatairól.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb