Közélet

Gulyás Gergely elárulta, terveznek-e megszorításokat, Varga Mihály pedig azt taglalta, hogy valószínűleg hozzá kell nyúlni a katás adózáshoz

Orbán Viktor ötödik kormányában is a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepét fogja ellátni Gulyás Gergely, aki a parlamenti Igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán érétkelte az elmúlt ciklus eredményeit és vázolta a tárca jövőbeni etrveit, ahol többek között az is szóba került, hogy terveznek-e megszorításokat. Mindezek mellett Varga Mihály is a bizottság előtt járt, aki a a katás adózókról, és a kormány adóügyeinek terveiről beszélt.

A Magyar Nemzet szerint Gulyás Gergely a meghallgatásán elmondta, hogy a Miniszterelnökség kötelékében fog dolgozni tárca nélküli miniszterként:

  • Semjén Zsolt, aki nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyház-politikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterjelölt.
  • Navracsics Tibor is tárca nélküli miniszter lesz, aki a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért fog majd felelni. 

Ezután a miniszterjelölt megjegyezte, hogy a minisztériumhoz tartozó közigazgatási feladatok összevonása sikeres projekt volt. “Amikor egy rendkívüli helyzetben kellett cselekedni, akkor a kormányhivatalok ebben kiemelkedő szerepet láttak el” – húzta alá Gulyás. 

A KORMÁNY TÖBB LÉPÉST IS TETT AZ OROSZ ENERGIAFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSÉRE, NEM LESZNEK MEGSZORÍTÁSOK

A miniszter jelölt az orosz–ukrán háborúra kitérve, ismertette: a karitatív szervezetek, a kormányhivatalok, valamint az önkormányzatok éjt nappallá téve dolgoztak, hogy segítsenek a menekülteknek. Továbbá Gulyás köszönetet mondott a kormányhivatali dolgozóknak, akik részt vesznek a humanitárius munka megszervezésében. “Az első biztonságos országnak készen kell állnia arra, hogy segítséget nyújtson, amit mi megtettünk” – jegyezte meg, majd Sebián-Petrovszki Lászlónak, a bizottság DK-s alelnökének a kérdésére azt válaszolta, hogy Magyarországon nem lesznek megszorítások. Mint hozzátette: a kormány több lépést is tett az orosz energiafüggőség csökkentésére. Emellett Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság által javasolt orosz olajembargó jelentős árnövekedést hozna magával, ezért azt a polgári kormány nem támogatja.

VARGA MIHÁLY SZERINT LEHET, HOGY HOZZÁ KELL NYÚLNI A KATÁHOZ

Gulyás Gergely mellett ma hallgatták meg Varga Mihályt is. Mint kiemelte, a kormány nem kíván változtatni az adórendszeren, ám ez nem jelenti azt, hogy minden változatlan marad. A pénzügyminiszter-jelölt parlamenti bizottsági meghallgatásán arról beszélt, a kisvállalkozói adón mindenképpen finomítani kell. A HVG tudósítása szerint adóemelést nem tervez a kormány a költségvetési stabilitás érdekében, ugyanakkor Varga Mihály úgy látja, hogy a nagyon sikeres katánál meg kell vizsgálni, hogy változatlan formában fennmaradhat-e.

40 SZÁZALÉKOS BÜNTETŐADÓ, ALACSONY NYUGDÍJ

A portál szerint 2021-től szigorítottak a ma már 450 ezer adózó által alkalmazott kisvállalkozói tételes adón azzal, hogy 3 millió forint fölötti kifizetéseknél (az esetek legtöbbjében) a kifizetőt sújtja egy 40 százalékos büntetőadó. Ennek hátterében az állt, hogy az igen kedvező adót sokszor színlelt foglalkoztatás esetében is alkalmazták, hiszen a foglalkoztatáshoz képest sokkal kisebb adóterhelést jelent. A pénzügyminiszter-jelölt azt is kiemelte, hogy a tételes, alapesetben havi 50 ezer forintos adót fizetők később ebből nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak, ami társadalmi feszültséget okozhat majd, ez is indokolja azt, hogy hozzá kell nyúlni a katához.

A KORMÁNY NEM KÍVÁN VÁLTOZTATNI AZ ELMÚLT 10 ÉV ADÓFILOZÓFIÁJÁN

A miniszterjelölt ugyanakkor igyekezett világossá tenni: a kormány nem kíván változtatni az elmúlt tíz év adófilozófiáján, vagyis a hangsúly a munkát terhelő adók helyett továbbra is a fogyasztást terhelő közterheken marad. Az alapvető élelmiszerek áfamentességére, vagy általában az áfacsökkentésre vonatkozó javaslattal kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy nem árt azt is figyelembe venni, a növekvő jövedelmek nyomán kisebb terhet jelent ma már a forgalmi adó megfizetése. A rászorulók támogatását pedig a költségek csökkentésével, például a rezsicsökkentéssel tartják elképzelhetőnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb