Kikapcs

Öt nap, negyvennyolc alkotás – kedden startol a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden kezdődő versenyprogramjában – közölte hétfőn a rendezvény művészeti vezetője. Az eseménynek az idei évben is Belvárosi Mozi ad otthont Szegeden.

Szabó Éva a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a nyolc nagyjátékfilmet, 14 dokumentumfilmet, 19 kisjátékfilmet és hét kísérleti alkotást az előzsűri több mint négyszáz nevezés közül választotta ki.

AZ ÓVODÁSOKTÓL AZ IDŐSEBB KOROSZTÁLYIG – MINDENKI TALÁL MAGÁNAK PROGRAMOT A FESZTIVÁLON

A sajtóközlemény szerint a filmeket szakmai zsűri értékeli, amelynek Szabó Gábor az elnöke, emellett kiosztják a Kolozsi László dramaturg, forgatókönyvíró vezette kritikuszsűri díját, valamint egy középiskolások és egyetemisták által odaítélt elismerést is – közölte a szakember. A szombatig tartó fesztivál szervezői az eddigi leggazdagabb versenyen kívüli programot állították össze, melyre az óvodásoktól kezdve az egyetemistákon át a nyugdíjasokig mindenkit várnak – emelte ki a művészeti vezető.

GRUNWALSKY FERENC KAPJA AZ IDEI ÉLETMŰDÍJAT

Az idei fesztivál életműdíját Grunwalsky Ferencnek ítélte oda a zsűri. Az operatőrtől mesterkurzuson tanulhat a fiatalabb nemzedék, munkái közül pedig a Jancsó Miklós rendezte Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmet vetítik. A kísérőprogramok része az Oscar-díjas sorozat, amelyben a fesztivál nyitófilmjeként látható az idén ötvenéves Kabaré. A Magyar panoráma szekcióban az elmúlt egy-két év legjobb filmjeit mutatják be, köztük premier előtt vetítik Paczolay Béla rendező Pacsirta című alkotását, amelynek operatőre Balázs István Balázs volt, valamint a Ruth Platt rendezte és Győri Márk fotografálta Martyrs Lane című brit horrort. Uniós támogatással magyarországi és szerbiai kulturális fesztiválok szervezői számára konferenciát is szerveznek a filmes seregszemléhez kapcsolódva, vajdasági és hazai fiatalok pedig háromnapos műhelymunkán vesznek majd részt, ahol mobilfilmek készítésével ismerkedhetnek.

A holnap startoló filmfesztivál részletes programját itt találod, a tavalyi megnyitót pedig itt:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: douceur
'Fel a tetejéhez' gomb