Közélet

“Magyarország az olajvásárlással finanszírozza az Ukrajna elleni háborút” – Zelenszkij ismét páros lábbal állt bele Orbánékba

Magyarország az olajvásárlással finanszírozza az Ukrajna elleni háborút – kritizálta a magyar kormány döntését Davosban, a Világgazdasági Fórumon Volodimir Zelenszkij, aki arról is beszélt, hogy szerinte a magyar kormány nem úgy látja a világot, ahogy van. 

ZELENSZKIJ: MAGYARORSZÁG NEM ÚGY LÁTJA A VILÁGOT, AHOGY VAN

Zelenszkij szerint a hatodik szankciós csomagot, amely már az olajembargót is tartalmazza, nagyon hosszú tárgyalások előzik meg. Álláspontja az, hogy Oroszország ezen idő alatt 200 milliárd dollárt fog keresni az energiahordozó értékesítésével – idézte az ukrán államfő beszédét az Index.

“Ilyen összegekért bármilyen fegyvert vásárolhatnak. Bevezetik a hatodik csomagot? Nem. Miért? Magyarország miatt. Ők valahogy nem úgy látják a világot, ahogy van” – mondta, majd hozzátette, Budapest azzal indokolja álláspontját, hogy jelentős forrásokra van szüksége az orosz olajról való lemondáshoz.

“Elmondtuk nekik, hogy Ukrajnában emberek halnak meg, gyerekek halnak meg, megölik őket. Mint Texasban, egy 18 éves gyilkos, úgy nálunk is 18 éves katonák érkeztek Oroszországból, és kínozták meg a gyerekeket” – fejtette ki az ukrán elnök, majd így folytatta:

“Elmondták nekik, és azt mondják: minden világos.

Majd felteszik a kérdést: És mi van az olajjal? Hol kaphatunk pénzt?”

KÉT NAPJA MAXIMÁLIS SZANKCIÓKAT KÖVETELT UGYANITT

“Az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében lévő Deszna falu ellen múlt kedden végrehajtott orosz rakétacsapás után 87 holttestet ástak ki a romok alól” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két napja a davosi fórum résztvevőivel, maximális szankciókat követelve Oroszország ellen, s leszögezve, hogy nem lehet a világot “nyers erőszakkal” irányítani – áll az MTI beszámolójában.

Akárcsak ma, a hétfői nyitónapon is videókapcsolaton keresztül szólalt fel az ukrán elnök Davosban.

Rámutatott, hogy ha a világ a nyolc évvel ezelőtti első, Ukrajna elleni agresszióra már kemény szankciókkal válaszolt volna Oroszországnak, akkor elkerülhető lett volna a mostani teljes körű háború. Azt is hangsúlyozta, hogy most a történelem fordulóponthoz érkezett.

Forrás: Index, MTI, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb