KikapcsVideo365

Kalapok, nyergek, revolverek, seriffcsillag: június 25-étől igazi vadnyugati hangulat fog uralkodni a Móra Ferenc Múzeumban

Hétfőn megérkeztek az egykori cowboyok viseletei, használati tárgyai az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból a Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végén Legendás vadnyugat címmel, a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyílik meg a nagyszabású kiállítás. Kedden pedig már meg is kezdték a tárlat tárgyainak kicsomagolását, ahol kameránkkal mi is jelen voltunk.

A KÖNYVEK VILÁGA ÉS A MÖGÖTTE REJLŐ VALÓSÁG IS MEGJELENIK A TÁRLATON

Fogas Ottó múzeumigazgató a műtárgyak keddi kicsomagolásakor elmondta, a tárlatot azzal a céllal szervezik, hogy megidézzék a cowboyok és indiánok legendás világát, melyet a mai 40 év fölötti korosztály gyermekkori olvasmányaiból ismerhetett meg. De nem csak a könyvek világa jelenik meg a tárlat anyagában, a szakemberek célja, hogy bemutassák a valóságot is: azt a rendkívül emberpróbáló életformát, mellyel az amerikai nyugaton élők szembesültek, és ennek megjelenését a kultúrában, a filmekben.

A TÁRGYAKAT VALAHA TÉNYLEG HASZNÁLTÁK

Az igazgató elmondta, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból kilencven tárgy érkezett Szegedre. Cowboyok komplett viseletei – kalapok, ingek, nadrágok, csizmák – használati tárgyai – nyergek, kengyelek, sarkantyúk – és néhány különleges relikvia, mint például a seriffcsillag. Mivel a tárgyak többsége bőrből és szövetből készült és egykor valóban használatban voltak, a mintegy tízezer kilométeres szállítás során különös figyelmet kellett fordítani a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra – közölte az igazgató.

A COWBOYOK LEGENDÁS FEGYVERÉNEK, A REVOLVERNEK TUCATNYI TÍPUSA BEMUTATKOZIK

A Múzeumok Éjszakáján megnyíló tárlaton a cowboyok és indiánok mindennapjait, szokásait, hozzájuk kapcsolódó történeteket és legendákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiállításon bemutatják a cowboyok legendás fegyverének, a revolvernek tucatnyi típusát, a kezdeti, egy lövés leadására képes pisztolytól, a kettő vagy négy lövés leadására alkalmas több csövű változaton át a forgótáras fegyverekig. Ezek a pisztolyok az eltérő amerikai és európai jogi szabályozás miatt azonban magyarországi gyűjteményekből érkeztek Szegedre – tudatta a szakember.

A tárlat a Múzeumok Éjszakáján fog debütálni, majd egészen az egészen év végéig, december 31-ig lesz megtekinthető az érdeklődők számára.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Magyar Andor, MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: browning auto 5
'Fel a tetejéhez' gomb