Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: különleges édességekkel hódít a Nemzetközi Fánknap alkalmából Angliában a szegedi ételszobrász

Szerte a világban minden évben június első péntekén ünneplik a Nemzetközi Fánknapot. Az ünnep eredete az első világháborúra nyúlik vissza, amikor a kiürült éléskamrák miatt az asszonyok csak ezzel az étellel tudták várni a frontról hazatérő katonákat. A hagyomány megihlette a szegedi Zombori Szimonettát, azaz Sisit is, aki a Napfény városát itthagyva Anglia legkeresettebb ételszobrászaként tevékenykedik. Sisi az ünnepre készülve elküldte számunkra különleges fánk dobozait és abba is beavatott, miből készülnek ezek a látványos édességek.

SISI A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL KAP MEGHÍVÁSOKAT

Korábbi interjúnkban Sisi elmondta, kőszobrászként végezte el a tanulmányait, majd Angliába kiköltözve megtalálta igazi hivatását és ételszobrász lett. Sisi olyannyira sikeres választott szakmájában, hogy ma már ő Anglia legkeresettebb ételszobrásza, sőt a világ minden tájáról kap meghívásokat és felkéréseket, mint Írország, Törökország, Dubai, vagy akár Magyarország.

OLYAN NAGY CÉGEKNEK DOLGOZIK, MINT A GOOGLE, VAGY A LOREAL

Angliában a nagy áttörést a halloweeni tőkfaragásai hozták meg számára, ami ott hatalmas ünnepnek számít és onnantól kezdve nem volt megállás. Sisi azóta olyan nagy cégek felkérésére dolgozik, mint a Google, a Coach New York, a Loreal, az Aldi, a Carlsberg, a Sainsburys, vagy a Harry Potter and the Cursed Child London.

A VILÁGJÁRVÁNY KITÖRÉSEKOR RENDEZVÉNY HÍJÁN SISI KÉZMŰVES CSOKOLÁDÉK ÉS FÁNKOK KÉSZÍTÉSÉBE KEZDETT

2019-ben amikor berobbant a világjárvány, rendezvények híján Sisi nagy fába vágta a fejszéjét és az ételszobrászat mellett kézműves csokoládék és különleges fánk dobozok készítésébe kezdett. Utóbbiból küldött most számunkra pár impozáns fotót, milyen egyedi fánkokkal készül a pénteki Nemzetközi Fánknapra.

ÍGY KÉSZÜLNEK A FÁNK – CSODÁK

Sisi elárulta, a díszített fánkok elkészítéséhez először a csokoládét temperálja, majd ezzel egy mázt képez a fánkokra. Ezt követően csoki figurákkal díszíti őket, valamint ehető gyöngyökkel, szárított gyümölcsökkel és különböző aszalványokkal teszi tökéletessé a kompozíciót. Végül ehető csillampor díszítést kapnak az édességek. Ahogy az ételszobrász elárulta, sokszor egyedi feliratot is ír a fánkokra, attól függően, hogyan kérik megrendelői.

A LÉNYEG, HOGY A KÜLSŐ MEGJELENÉS ÉPP OLYAN CSODÁLATOS LEGYEN, MINT AZ ÍZÉLMÉNY

“Mint ahogy a csokiknál, újra szerettem volna gondolni a fánkról kialakított képet. A legtöbb fánk, amit lehet kapni, az annyi, hogy leöntik csokival, esetleg színes cukorkákkal leszórják. Szerettem volna egy igazán elegáns módot találni a fánkok díszítésének. Ahogy az már a csokijaimnál is megszokott, a fánkjaimnál is próbáltam megvalósítani, hogy ne csak finom legyen, hanem a külső megjelenés épp annyira csodálatos legyen, mint az ízélmény, amit majd kapunk, amikor beleharapunk egy fánkba, vagy csokiba” – árulta el Sisi, majd hozzátette, megrendelői leginkább a tengeri témájú fánkokat és a rózsaszín színvilágot kedvelik a legjobban.

A képeket köszönjük Sisinek!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb