Kikapcs

Újdonsággal köszönti nézőit június 22-től a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpada

Néhány hét, és június 22-én kezdetét veszi a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi programsorozata – mégpedig a Boban Markovics Orkestar koncertjével. Az újszegedi játszóhely látványos újdonsággal: fedett színpaddal várja idei nézőit és fellépőit.

Miközben még két és fél héten át zajlik a munka a Dóm téren, hogy elkészülhessen az ország legnagyobb szabadtéri színházi játszóhelye, a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi helyszíne már csaknem készen áll a 2022-es évad megkezdésére.

AZ ÉVAD INDULÁSÁRA ELKÉSZÜLT AZ ÚJSZEGEDI SZÍNPAD TETEJE

A Szabadtéri Játékok műszaki vezetője, Várkonyi Miklós elárulta, a minden évben szokásos előkészületek mellett egy eddig példa nélkül való, nagyléptékű munka is megelőzte az évadnyitást Újszegeden. Az Erzsébet-ligetben található színpadot ugyanis ezentúl tetőszerkezet védi az időjárás viszontagságaitól. Annak ellenére, hogy a változékony idő, amely szükségessé teszi az újítást, már az építés során megmutatkozott, mindössze 3 nap alatt készült el a tető. Elsőként a szerkezet lábait, keretelemeit installálták, amelyekre aztán 5 darab, L-alakú tartóelemet helyeztek el keresztirányban.  A védőponyva szeleteit ezen elemek mentén feszítették ki, mintegy sínként használva azokat.

A TETŐ NAGYFOKÚ VÉDELMET BIZTOSÍT A PRODUKCIÓK LEBONYOLÍTÁSÁHOZ

A tetőszerkezet legalacsonyabb pontján 9.5 méterre, legmagasabb pontján 13 méterre magasodik a színpad fölé. A korszerű, európai uniós elvárásoknak is maradéktalanul megfelelő, tűzálló anyagból készült fekete ponyva, noha több darabból állt össze, teljes területében lefedi a színpadi teret. Sőt, túl is nyúlik azon, nagyfokú védelmet biztosítva az Újszegedre érkező 11, színvonalas produkciónak.

AZ ÚJÍTÁS SZÜKSÉGES VOLT AZ ÉVADBAN HELYET KAPÓ KONCERTEK SZÍNVONALAS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ

Barnák László főigazgató elmondta, épp az idei évad műsor-struktúrabeli újítására való tekintettel született meg a döntés a beruházás szükségességéről. Az évad újdonságaként ugyanis színvonalas koncertsorozatnak is otthont ad az Újszegedi Szabadtéri Színpad, amelyeknek sorát június 22-én, a Boban Markovics Orkestar fellépése nyitja. A szerb trombitavirtuóz és zenekara után a Budapest bár, majd Dés László és vendégei is koncertet adnak, és Szegedre látogat a Csík zenekar is Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, valamint Rost Andrea is fellép a liget fái alatt.

A KONCERTEK MELLETT SZÁMOS ELŐADÁS IS VÁRJA AZ ÚJSZEGEDI SZÍNPAD VENDÉGEIT

Természetesen a fergeteges színházi előadások sem maradhatnak el: látható lesz az újszegedi színpadon két musical – Tim Rice, Björn Ulvaeus és Benny Andersson Sakk(CHESS) című, nagyívű hidegháborús története és a Gyöngyhajú lány balladája című, Omega-slágerekkel tűzdelt ExperiDance produkció; emellett A dominógyilkosság című izgalmas krimi, és az Anconai szerelmesek zenés komédiája is.

A 30 millió forintos beruházás Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően valósul meg.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb