Közélet

Kemenesi Gábor: “Ez a majomhimlő-történet egyre rosszabbul fest”

A fenti sort Twitter-oldalára írta ki a pécsi virológus, aki szerint egyre rosszabb a helyzet a majomhimlővel kapcsolatban. Kemenesi Gábor azt írta, úgy tűnik, egy ideje már elkezdődött a történet.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa arra a bejegyzésre reagált, miszerint az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ kutatása alapján jelenleg legalább két különböző himlőjárvány zajlik Európában és Amerikában. Az eredeti tweetben azt írják, a vizsgálatok szerint tíz levett minta közül három más típusú fertőzés, mint az eddig találtak.

Ez a majomhimlő-történet egyre rosszabbul fest – idézte a közismert virológust az Index, aki azt írta, úgy tűnik, egy ideje már elkezdődött a történet. “Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez, akkor valami hasonló megdöbbentő lesz” – írta a virológus, hozzátéve, hogy meglátása szerint az elmúlt évtizedekben nem kezelt afrikai helyzet bosszulja meg magát.

„Egyre több eset Afrikában egyenlő egyre több eset máshol és egyre nagyobb kitörési kockázat” – fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb