Közélet

Nemzeti Összetartozás Napja 2022: Szegeden is őrtűz gyullad 20 óra 22 perckor, nem felejtünk!

Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tart a magyarság ma, a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulóján.  Idén egybeesik pünkösddel és a Csíksomlyói búcsúval az ünnep, így Erdély kiemelt helyszín lesz. Idén is indul pünkösdi lovas zarándoklat, most is lóháton viszik az összmagyarság imaüzeneteit Csíksomlyóra. Szegeden városi megemlékezésnek egyelőre nyoma sincs, viszont a Kálvin téri Református Templom udvarán a Petneházy Dávid cserkészcsapat megmenti az idei alkalmat.

102 ÉVE CSONKÍTOTTÁK MEG MAGYARORSZÁGOT

102 éve csonkították meg Magyarországot, a békediktátumot budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben. A szerződés eredményeképp a 325.411 km² összterületű Magyar Királyság széthullott. A Horvátország nélküli, 282 870 km² területű Magyarország területének valamivel több mint a ⅔-át, 67%-át, Horvátországgal együtt 71%-át elvesztette, a fenti szám mindössze 92 952 km²-re csökkent. A lakosság kevesebb, mint a felére esett vissza, az 1910-ben még 18.264.533 fős szám 7.615.117 – re esett vissza.

Semmi kétség, hogy Magyarországot igazságtalanság érte, s ez az igazságtalanság olyan természetű volt, amelybe jó lélekkel nehéz volt belenyugodni: a történeti Magyarország területi állományát az etnikai elv alapján bontották széjjel, ugyanakkor azonban ezt az etnikai elvet Magyarország terhére nyilvánvalóan megsértették – írta Bibó István történész.

2010 ÓTA EZ A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

ERDÉLY KIEMELT HELYSZÍN

Ötödik alkalommal rendezik a pünkösdi lovas zarándoklatot, aminek az a célja, hogy eljuttassa az összmagyarság imaüzeneteit a csíksomlyói búcsúra. Emellett számos programmal is készülnek. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: szinte nincs olyan település, ahol ne tartanának megemlékezéseket. Kiemelte: Erdély idén is fontos helyszíne lesz a nemzeti összetartozás napi rendezvényeknek.

„Az idei rendezvényeknek is az elsődleges célja, az, hogy össze tudjuk kovácsolni még inkább a magyarokat, éljünk akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában. És mindannyian mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a nemzeti összetartozástudatot, érzést meg tudjuk erősíteni” – fogalmazott Potápi Árpád János.

SZEGEDEN AZ IDÉN SEM LESZ ÖNKORMÁNYZATI MEGEMLÉKEZÉS, DE EGY CSERKÉSZCSAPAT MEGMENTI A MUNDÉR BECSÜLETÉT

Két évvel ezelőtt a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára hirdették meg először az Összetartozásunk Tüze programot, amelynek sikeressége bőven felülmúlta a szervezők várakozásait:

  • 6 kontinens
  • 73 országának
  • 2551 településétől
  • 6137 tüzet vállaltak önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés.

“Mivel 2021-ben is nagyon sokan csatlakoztak kezdeményezésünkhöz, nem is volt kérdés, hogy ezt a hagyomány folytatni kell és minden évben arra fogjuk bíztatni a magyar közösségeket, embereket, hogy legyünk minél többen „együtt”. 2022. június 4-én, budapesti idő szerint 20:22-kor gyulladnak meg az Összetartozásunk Tüzei” – írják közleményükben a szervezők.

Bár Szeged önkormányzata hivatalosan semmiféle megemlékezést nem tart az idén (sem), a Napfény Városában a Kálvin téri Református Templom udvarán a Petneházy Dávid cserkészcsapat menti meg a becsületünket.

A Csongrád-Csanád megyei helyszínek listáját ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb