Kikapcs

Winnetou, te vagy az? Indián kézifegyverek, viseletek és különböző érdekes tárgyak költöztek be a Móra Ferenc Múzeumba

A Nagy-síkságon és annak peremvidékén élő indiántörzsek tárgykultúrájából és díszítőművészetéből is ízelítőt kaphatnak majd a szegedi Móra Ferenc Múzeumban nyíló “A legendás vadnyugat” című tárlat látogatói – közölte csütörtökön Nagy Imre művészettörténész a helyszínen.

A kurátor a kiállításrészt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Néprajzi Múzeum szinte valamennyi észak-amerikai indián tárgyát kölcsönadta a tárlatra. Magyarországon azonban nem volt olyan néprajzi kutató, aki tematikus gyűjtőmunkát végzett volna az észak-amerikai indiánok körében, így ahhoz, hogy a látogatók képet kaphassanak az egyes törzsek eltérő díszítőművészetéről, az anyagot ki kellett egészíteni.

INDIÁN KÉZIFEGYVEREK ÉS VISELETEK IS LESZNEK A MÚZEUMBAN

Magyarországon több olyan, az észak-amerikai indián kultúra iránt elkötelezett gyűjtő is van, akik a világ nagy múzeumaiban őrzött indián tárgyakról méretében és anyaghasználatában is pontos másolatokat készítenek, és ezeket a rekonstrukciókat kölcsönadták a tárlatra – tudatta a művészettörténész. Hozzátette: így például látható a tárlaton egy a British Museumban őrzött faragott gyermekhordozó másolata vagy egy Párizsban látható 18. századi festett bőrtakaró replikája. A kiállításon tematikus tárolókban láthatók az indián kézművességhez, a gyermekneveléshez, felnőtté váláshoz kapcsolódó tárgyak, a mokaszinek, a pipázás kellékei, a késtartók, a mobilitás eszközei és a különféle viseletek. Az indiánok küzdelmeiben kiemelkedően fontos volt a harcosok személyes bátorsága, ezért az összecsapásokban nagy szerepe jutott a kézifegyvereknek, melyeket szintén egy tároló mutat be. Emellett hat bábú segítségével az érdeklődők azt is megismerhetik, hogy az egyes tárgytípusokat a gyakorlatban miként viselték, használták egykor az indiánok – mondta Nagy Imre. A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás a Múzeumok éjszakáján, június 25-én nyílik a Móra-múzeumban.

TOM SELLECK ÉS BUD SPENCER SEM MARADHAT KI

Izgalmas relikviák is láthatóak lesznek a szegedi cowboy és indián kiállításon. A Móra Ferenc Múzeumban bemutatják majd a kalapot, melyet Tom Selleck a Monte Walsh című western film főszereplőjeként viselt, valamint olyan filmes kellékeket, melyet a Bud Spencer-féle spagetti westernekben használtak. Látható lesz annak a Xántus Jánosnak a karabélya is, akiről a legenda szerint Old Shatterhand karakterét mintázta Karl May.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: king mushrooms
'Fel a tetejéhez' gomb