Közélet

Kiakadtak a szülők, hirtelen közölték velük, hogy megszűnik a tanítás a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két épületében

Megszűnik a tanítás Makón a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két épületében, amit hagyományosan Bartók iskolának és zeneiskolának neveznek a városban. Szeptembertől az általános iskolás és a zenét tanuló diákok is a nemrég bővített Almási utcai tagintézménybe fognak járni – írja a Magyar Narancs. Mint kiderült, a diákokat és a szülőket is, de még a polgármestert is villámcsapásként érte a hirtelen bejelentés.

Mintegy 2,4 milliárd forintból épült meg a 16 tantermes, legkorszerűbb körülményeket biztosító iskola az Almási utcában – adta hírül múlt szombaton a Makó Híradó portálja, akik már akkor beszellőztették, hogy értesüléseik szerint elképzelhető, hogy ezt használhatják majd a Bartók tanulói is. A Magyar Narancs ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az információik szerint az intézményvezetőt június 7-én, kedden tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ. Szerdán így megtudták a tanárok is, pénteken pedig, a tanévzárón elmondták a gyerekeknek is, hogy az új iskolába fognak járni. A szülők ezután értesültek a döntésről. A felzúdulás hatására a tankerület szülői értekezletet hirdetett június 13-ra, azaz hétfőre, már az Almási utcai iskolába. Ott tájékoztatták a szülőket a határozatról és a költözés részleteiről – tette hozzá a portál.

AZ ISKOLA MŰKÖDÉSÉT NEM TÁMOGATJA AZ ÁLLAM

Mint írják, a tankerület megbízottja közölte a szülőkkel, hogy az iskola további működését az állam nem biztosítja, és a 2022/2023-as tanév a bartókos és zeneiskolás diákok számára az Almási utca 52. alatt kezdődik. A szülők hivatkoztak a 2011. évi CXC. törvénynek arra a bekezdésére, amely szerint egy ilyen döntés előtt a fenntartónak ki kell kérnie az intézmény alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek, a szülői szervezetnek és a diákönkormányzatnak a véleményét, és ez nem történt meg. A tankerület ugyanennek a törvénynek a 84. paragrafusával reagált, eszerint „az átszervezés tilalmára vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a székhely, telephely megváltoztatására azért kerül sor tanítási évben, nevelési évben, mert az épületet, helyiséget, területet megfelelő időben nem lehetett birtokba venni, vagy a nevelési-oktatási intézmény által használt épület, helyiség, terület váratlanul alkalmatlanná vált a rendeltetésszerű használatra”.

A POLGÁRMESTER SEM TUDOTT RÓLA, KÖZLEMÉNYT ADOTT KI

Farkas Éva Erzsébet csütörtökön délután a Facebook-oldalán közleményt jelentetett meg, amelyben leszögezi, hogy nem az önkormányzat biztosítja az oktatást, tehát nem is a képviselő-testület szervezi ezt a feladatot, ugyanakkor az Almási utcai iskola a térség legmodernebb épülete, és nagy fejlődést jelent a városnak, hogy elkészült, ideális körülményeket biztosít a tanuláshoz. „Minden változás mellett és ellen lehet érveket hozni. Minden változás hoz a jó mellett, az eddig megszokotthoz képest új helyzetet. Ezért fontos, hogy kijelöljünk egy célt, amit követünk. Ez a cél jelen esetben nem lehet más, mint hogy a makói gyermekek jobb körülmények között részesüljenek egyre jobb minőségű oktatásban, azon hagyományainkat, tradicionális oktatási örökségeinket megtartva, melyek részei közösségünknek” – fogalmaz a polgármester. Azt javasolja a tankerületnek, változtassa meg a befogadó iskola nevét, amely vegye föl a Bartók Béla nevet, és arra kéri a szülőket, hallgassák meg a fenntartót, tegyenek fel kérdéseket, de ne hozzanak elhamarkodott ítéletet, ne zárkózzanak el a változás elől. A polgármester ismerőseitől, környezetétől megtudta a portál, hogy álmában sem gondolta, hogy ilyen lépésre készül a tankerület, őt is telefonon tájékoztatták a döntésről, írásbeli értesítést még nem kapott. Ő is protestált, ugyanarra a törvényre hivatkozva, amelyre a szülők az értekezleten, neki is azt válaszolhatták, hogy rendkívüli helyzetben nem kell tájékoztatni az érintetteket előre.

DEMONSTRÁCIÓT TARTOTTAK A DÖNTÉS ELLEN

Az események vonzatában szerdára demonstrációt szervezett Mucsi Tamás, DK-s önkormányzati képviselő. A Magyar Narancs azt írja, hogy a résztvevők egy-egy szál virágot tettek az általános iskola előtt álló Bartók-szobor talapzatára, és a remény jelképeként fehér szalagokat kötöttek az iskola kerítésére. A Makó Híradó a demonstráció után kiemelte, hogy a már említett Facebook csoportban felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők elhatárolódnak mindenféle politikai szervezkedéstől, hiszen ez a gyerekekről és az iskoláról szól, vagyis, az esemény nem az ő szervezésük volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb