Közélet

A Lukoil is beállt a csatasorba, a szakértők szerint júliusban és augusztusban üzemanyaghiány várható

Nem semmi péntekre ébredhettünk: új korlátozást vezettek be a Mol-, és az OMV kutakon, amihez most csatlakozott a Lukoil is. Előbbieknél naponta legfeljebb ötven litert lehet tankolni az üzemanyagokból hatósági áron, míg utóbbinál csak 20-at. Azt is előírták, hogy az üzemanyagkannába vagy edénybe csak piaci áron lehet tölteni benzint vagy gázolajat. Egyes szakértők szerint üzemanyaghiány várható Magyarországon – számolt be róla az Index.

Pénteken a Mol mellett az OMV is bejelentette, hogy kútjaikon a kiadható üzemanyag mennyisége gépjárműbe alkalmanként maximum 50 liter, ez alól kivétel az OMV MaxxMotion Super 100plus és az OMV MaxxMotion Diesel üzemanyag. Kannába üzemanyag kizárólag piaci áron vásárolható, és egyes töltőállomások a fentiektől eltérő korlátozásokat is alkalmazhatnak.

A LUKOIL MÉG SZIGORÚBB KORLÁTOZÁST HOZOTT

Mint kiderült, a Lukoilnál még szigorúbb korlátozást hoztak, a kisnyomású kútoszlopokon maximum 20 liter, a nagy teljesítményű kútoszlopokon maximum 150 liter üzemanyag tankolható egy tranzakció alatt. Kannába, illetve egyéb külső edénybe kizárólag piaci áron vásárolható üzemanyag, egy tranzakció alatt maximum 10 liter – idézte a cég nyilatkozatát az Index.

ÜZEMANYAGHIÁNNYAL SZÁMOLNAK A SZAKÉRTŐK

A portál szerint a benzinkutak lépését az indokolhatja, hogy nemrég kiderült: júliusban és augusztusban üzemanyaghiány várható Magyarországon. A dologban több tényező is közrejátszik: ezekben a hónapokban az aratás miatt a mezőgazdaság is a szokásosnál többet fogyaszt, miközben az OMV schwechati üzemében történt baleset okán kevesebb üzemanyag érkezik Magyarországra, illetve a Mol százhalombattai finomítójában is tűz ütött ki másfél hete – emlékeztetett az Index.

HA LENNE ELÉG ÜZEMANYAG, AKKOR NEM LENNE SZÜKSÉG KORLÁTOZÁSRA

Az rtl.hu ugyanakkor arról ír, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége szerint nem véletlenül korlátozták a megvásárolható üzemanyag mennyiségét: ha lenne elég, nem lenne szükség szigorításokra. A benzinkutasok egyebek mellett azt üzenik az autósoknak, hogy használják inkább a tömegközlekedést.

HERNÁDI ZSOLT SZERINT A TURISTASZEZON MIATT IS KELL A KORLÁTOZÁS

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója viszont azt nyilatkozta, hogy a turistaszezon beindulása, a társaság rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiség és technikai okok miatt volt szükség a Mol töltőállomásain péntektől bevezetett üzemanyagtankolási korlátozásra. Hernádi Zsolt a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szabadegyetem energiaellátási kérdésekről tartott pénteki pódiumbeszélgetésen elmondta, ehhez a helyzethez hozzájárultak az ukrajnai háború hatásai, a kereslet-kínálat egyensúlyának felborulása és a magyarországi árszabályozási rendelet is, a társaság pedig nem akart olyan helyzetet teremteni, hogy valóban akkora üzemanyaghiány alakuljon ki egy-egy régióban vagy az országban, ami zavart okozna vagy teljes kiszolgáltatottságot jelentene a lakosságnak. “A mi felelősségünk az, hogy a molekula ott legyen, ehhez meg bizonyos korlátozásokat időnként be kell vezetni, ez most egy ilyen korlátozás” – mondta Hernádi Zsolt, megjegyezve, egy átlagos személyautóba tankolt ötven liter üzemanyagból Magyarországon keresztül lehet utazni.

Forrás: MTI, rtl.hu, Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb