Közélet

Napi korrekt: szegedi klímás cég sietett a Cső utcai óvisok segítségére

512 millió forintból korszerűsítették a Cső utcai óvodát, de egy darab klímát sem szereltek be – írtuk meg pár napja, miután a hőségben az összes lurkót a földszintre voltak kénytelenek “menekíteni” a közel 40 fokos hőségben. Úgy fest, a szegediek szolidaritása ismét példaértékű, mint Chovanecz Kata önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) közölte, egy szegedi klímás vállalkozás, a Klímaker sietett a kicsik segítségére. Írásunk nem PR cikk, a cég nevét azért írtuk bele, mert a gesztust látva úgy éreztük, megérdemlik a nyilvánosságot.

NYUGDÍJASKLUBBA JÁR A KLÍMA, ÓVODÁBA NEM

Az utóbbi pár évben több szegedi óvoda, egyben nyugdíjasklub is megújult, azonban úgy fest, hogy az utóbbiakkal ellentétben az óvik egy részének esetében a városvezetésnél “lefelejtették” a klímák beszerelését. Ami döbbenetes, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem az érintett vállalkozó “sumákolt”, hanem szimplán szó sem volt arról, hogy az 511,6 millió forintos felújítás részeként klímát szereljenek a szóban forgó intézménybe.

SZEGED TÉNYLEG SZOLIDÁRIS VÁROS: HELYI KLÍMÁS CÉG NYÚJTOTT SEGÍTŐ KEZET

Bár a Botka László vezette önkormányzat évek óta szajkózza a “Szeged szolidáris város” szlogent, a pár napja kirobbant ügy kapcsán

  • nem kommunikáltak,
  • és ami sokkal rosszabb, egyelőre nem is cselekedtek.

Helyettük egy klimatizálással foglalkozó vállalkozás lépett a tettek mezejére, mint a szegedi Klímaker posztjában írta, olvasták a Cső utcai óvoda történetét, szeretnének a gyerekeknek a lehetőségeikhez mérten még teljesebbé tenni az új ovijukban megélt élményeket, ezért egyből az jutott az eszükbe, hogy felajánlanak egy MIDEA típusú, gyerekeknek szánt dizájnnal gyártott légkondicionáló készüléket és annak szakszerű beszerelését.

“Örülünk, hogy mi is részesei lehetünk az ovisok és a velük foglalkozó óvodapedagógusok, dajkák és minden ott dolgozó mindennapi kellemes közérzetéhez. Chovanecz Katának pedig köszönjük, hogy segítségünk biztosan célba ér” – zárták posztjukat.

MÉG MINDIG NEM KÉSŐ CSELEKEDNI

Bár a cikkünkben szerepelő cég gesztusa maximálisan példa értékű, nem nyújt teljes megoldást: a Szeged Pólus két évvel ezelőtti beszámolója szerint a három részből álló, kétszintes épületegyüttesben nyolc csoportszoba található, ezekben kétszáz kisgyermeknek jut hely. Egy ekkora intézménybe pedig édes kevés egyetlen klíma, és ezzel most nem a városban működő egyéb klímás cégeket szeretnénk mozgósítani, hanem magát a városvezetést. A kormányzati Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében finanszírozott, összesen 511,6 millió forintból megújult intézményből szó szerint lemaradt a klimatizálás:

  • a beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót,
  • a homlokzatot hőszigeteléssel látták el,
  • a lapos tetőt teljesen felújították,
  • a csoportszobák ablakainál árnyékolókat helyeztek el,
  • az udvaron két ivókutat létesítettek,
  • sőt, új térburkolat is készült, de a klíma sehol.

A Szeged Pólus beszámolójában az olvasható, hogy korszerű fűtési rendszert építettek ki: a hőközpontot modernizálták, a csöveket és a radiátorokat kicserélték, viszont a temérdek felsorolt újításból valóban hiányzik a hűtési rendszer kiépítése, így ha nem orvosolják a problémát, akkor kemény egy nyár elé néznek a szegedi gyerekek.

…és még csak július 2-át írunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb