KikapcsVideo365

Drónnal reptették meg az SZTE speciális műszerét a Szegedi Repülőtéren, amely zivatarcellák monitorozásában, de még szívműtétek során is használható

Drónbemutatót szervezett hétfő délutánra az SZTE TTIK Fizikai Intézet, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fotoakusztikus Kutatócsoportja, valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont a Szegedi Repülőtéren, mely során testközelből láthatták az egybegyűltek, milyen egy fotoakusztikus műszerrel felszerelt drónnal történő felszállás, ami lehetővé teszi és egyszerűbbé varázsolja a különböző légköri méréseket a kutatók számára. A tudományos eredményről Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont ügyvezető igazgatója, az SZTE TTIK Fizikai Intézet, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanára számolt be a sajtó képviselőinek.

Az SZTE Drónnapja keretében délelőtt miniszimpózium során a drónokkal végezhető kutatási területekről egyeztettek a résztvevők, délután a Szegedi Repülőtéren, egy fotoakusztikus műszerrel felszerelt drónnal történő felszállást mutattak be a szakértők.

EGY KÖZEL HÁROM ÉVTIZEDES KUTATÁSRÓL VAN SZÓ

Prof. Dr. Szabó Gábor kérdésünkre elmondta, valójában egy közel három évtizedes kutatási terület a fotoakusztikus technika, melynek egyik jelentős eredményét mutatták be a mai napon. Maga a technika nagyon sok területen alkalmazható, ahogy a professzor elmondta, általában arra, hogy kis mértékben jelen lévő szennyezőket mérjenek gázokban. “Mértünk a levegőben ózont, nitrogén-dioxidot, de mondjuk aeroszolt is, tehát levegőben lebegő részecskéket” – mondta el Szabó Gábor, majd hozzátette, a technika alkalmas arra is, hogy a segítségével földgázban mérjenek olyan anyagokat, amelyeknek nem kellene ott lenni, mint például a kén-hidrogén.

SZÁMOS GYAKORLATI TERÜLETEN BIZONYÍTOTT MÁR A MŰSZER

“Van olyan partnerünk, amely a tőlünk vásárolt licenc alapján kutatja a földgázlelőhelyeket és éppen most hoztak létre egy új irodát Houston-ban, de Szegeden is dolgoznak, munkát adva a kutatóknak. A fotoakusztikus műszert használtuk már szívműtét során is, amikor a páciens által, műtét közben kilélegzett metántartalmat mértük, ezzel vizsgálva a stresszfaktort, de a kanadai meteorológiai szolgálatnál is hasznos, hogy a zivatarcellák környezetét folyamatosan lehet monitorozni, ezzel pedig jelentősen javítani a zivatarok mozgásának, viselkedésének előrejelzését. Jelentős lépés és fontos állomás, hogy már nemcsak földi megfigyelésekre, hanem légköriekre is használhatjuk a gépeket” – árulta el Szabó Gábor.

A TECHNIKA FEJLŐDÉSE LEHETŐVÉ TETTE, HOGY MÁR KÖZEL FÉL ÓRÁT IS A LEVEGŐBEN TÖLTHET, MIKÖZBEN MÉRÉSEKET VÉGEZ AZ ESZKÖZ

Az egyre nagyobb és jobb repülési teljesítményű drónok, valamint a kisebb súlyú fotoakusztikus eszközök együtt tették lehetővé, hogy már közel fél órát is a levegőben tölthet, így ott végezhet méréseket a fotoakusztikus mérőműszer. A Drónnapon bemutatott repülés során a levegő vízgőztartalmát mérte az SZTE újítása, ezen kívül szinte bármilyen analízisre képes, ami a kutatók és az ipar számára is hasznos lehet.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Bobkó Anna (SZTE NKI)

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Devops consulting company
'Fel a tetejéhez' gomb