Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: katások, mi lesz veletek? – A Rákóczi téren demonstrálókat kérdeztük

Gyakorlatilag egyetlen nap leforgása alatt, az adóév kellős közepén, az érintett 450 ezer kisadózó számára alig két hónapos felkészülési időt hagyva írták át alapjaiban a kata-szabályokat. Ezért, Budapest mellett kedden tüntetést szerveztek Szegeden is a frissen elfogadott katatörvény ellen. A törvénymódosítás miatt demonstráló szegediek délután négy órakor a Rákóczi téren gyűltek össze. Legújabb Szegedi Pletykák rovatunkban őket kérdeztük.

NAGYJÁBÓL 450 EZER KATÁS ADÓZÓT ÉRINT A VÁLTOZÁS

A Parlament délután három körül 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a törvénymódosítást. A legjelentősebb változás az, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptembertől másik adózási megoldás után kell nézzen, hiszen a kata a továbbiakban csak magánszemélyek számára szolgáltató vagy termékeket értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető, kivéve a taxis vállalkozásokat.

AZ ADÓ MÉRTÉKE 50 EZER FORINT LESZ

Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Az új kata szabályai 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

SZEPTEMBER 25-IG KELL NYILATKOZNI

A törvénymódosítás szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre pedig augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség. 

A BEVÉTELI HATÁRÉRTÉKET TÚLLÉPŐ BEVÉTEL-RÉSZ UTÁN MEGMARAD A 40 SZÁZALÉKOS ADÓ

Abban nincs változás, hogy továbbra is az adott hó 12. napjáig kell befizetni. A meghatározott bevételi határértéket túllépő bevétel-rész után is megmarad a 40 százalékos adó. A katás vállalkozó a társadalombiztosítási, illetve a munkanélküli ellátások esetében havi 108 ezer forint alappal számolhat – ez lényegében változatlan, hiszen 50 ezer forint után eddig is ennyivel lehetett számolni. Más kérdés, hogy az új szabályok megjelenéséig volt egy havi 75 ezres befizetési lehetőség is, amely után eddig 179 ezer forintos alappal lehetett számolni.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb