Blog

Pénzügyesanyu Blog: Bye-bye KATA?

Pont egy éve és 2 napja írtam cikket a KATA törvény akkori szigorításairól. Engem már akkor levert a víz, mert értintett voltam már a tavalyi módosítás kapcsán is. Tegnap került benyújtásra az újabb módosítás a KATA adónemmel kapcsolatban és ma már szavaztak is róla. A törvénymódosítás célja az, hogy a bújtatott munkavállalói státuszt megszüntessék. A céllal senki nem vitatkozik, annak megoldása viszont sokaknak okoz sokkélményt.

Akkor is fűnyíró elvet alkalmazott a törvényhozó és most is. A korábbi változásokat itt tudod elolvasni:

Illetve itt, mert kétszer ment fel az agyvizem a témával kapcsolatban:

MIK AZOK A PONTOK, AMIK MOST KIVERIK A BIZTOSÍTÉKOT SOKAKNÁL

A KATA marad, de úgy, (aki volt EVA-s, lehet dejavuje van), hogy nagyon kevesen tudnak majd élni vele a jövőben. Azon vállalkozó, aki nem magánszemélynek számláz kiesik a KATA-ból a bevétel megszerzését megelőző napon. Kivéve a taxisok, nekik továbbra is lehetőségük lesz nem magánszemélyek felé is számlázni és bevételt szerezni. Egyébként a törvényjavaslat olvasása óta gondolkodom, hogy ehhez a kivételhez kinek és milyen érdeke fűződik, de még nem jöttem rá. KATA-s kizárólag főállású egyéni vállalkozó lehet, tehát kiesnek a körből a Bt.-ék, Kkt-ék., egyéni cégek, ügyvédi irodák és azok is, akik főállás mellett KATÁ-ztak eddig….

MIT IS JELENT EZ A GYAKORLATBAN?

Van olyan vállalkozó ügyfelem (én elsősorban KATÁ-s egyéni vállalkozókkal dolgoztam eddig), aki például magánszemélyeknek szolgáltat, de írt egy könyvet, ami a Libriben és Lírában is kapható, magyarul Tőlük is kapott eddig bevételt a könyv eladások után. Ezután ezt KATÁ-s ként nem teheti meg. De vegyünk egy fodrászt, akit felkér mondjuk a Szeged365 egy fotózás előtti hajszépítésre. Ezt vagy ingyen fogja megtenni, vagy sehogy, mert KATÁ-sként nem tudja ezt kiszámlázni a Szeged365-nek. De, ha bemegyek egy kisebb írószerboltba és számlát szeretnék kérni, mint vállalkozó, akkor mit fog mondani az eladó? Bocsi, KATÁ-s vagyok, nem adom el akkor Neked a borítékot, celluxot, mert számlát kértél…?

AZT GONDOLOD, HOGY EZ MAGÁNSZEMÉLYKÉNT NEM ÉRINT? NÉZZÜNK EGY ILYEN PÉLDÁT IS

– Ömlik a víz a lépcsőházban, ki tud most jönni?

– Társasház, vagy magánépület?

– Társasház.

– És honnan ömlik a víz?

– Mit tudom én, folyik le a lépcsőn.

– Közös helyiségből vagy magánlakásból?

– Nem mindegy?

– Nem. Ha közös helyiségből és a ház nevére kellene kiállítanom a számlát, akkor nem megyek ki, ha magánlakásból és a számlát is magánember fogja fizetni, akkor kijövök.

– Ezt én most honnan tudhatnám?

– Holnapra tudja meg és hívjon vissza!

Na és mellesleg, aki egészségpénztári tag és számlát kér egy magánorvosnál, (azt mindig a pénztár nevére kell kiállítani), ha KATÁ-s egyéni vállalkozó az orvos, akkor ezt nem tudja majd elkérni? Bár tudom, most sokan mondják, hogy egy orvos épp elbírna más adózási módot is. (valóban, de nem ez a gyakorlat)

Sok masszőr, aki eddig szállodákban is dolgozott és magánszemélyeknek is nyújtott szolgáltatást, ugyancsak választás elé kerül. KATA, vagy jóval magasabb adózásért más adónem? Ha utóbbi, akkor a Te masszázsod ára is emelkedni fog, hiszen nem ugyanazok a költségei lesznek a vállalkozónak.

JÓ HÍREK IS VANNAK: ???

Akinek lehetősége van továbbra is a KATA szerint adózni, annak a fizetendő adó havonta 50.000 Ft. A 75 000 Ft-os lehetőség megszűnik. Jellemzően azok a vállalkozók maradnak ebben a körben, akik ezek után is tudják vállalni, hogy csak magánszemélynek állítanak ki számlát.

Az éves keret 12 millió forintról 18 millió forintra emelkedik, de fontos, hogy az alanyi adómentesség kerete úgy tűnik eddig, hogy  12 millió forint marad. Tehát utána áfakörös lesz és egyből 27%-kal növeli a szolgáltatásai árát az adott vállalkozó….jah de ilyen lesz egyáltalán? El tudjuk azt képzelni, hogy egy műkörmös 18 M Ft-ért fog számlát kiállítani magánszemélyeknek???

További infó még, hogy az a vállalkozás, aki 2022. szeptember 1-gyel kilép a KATA-ból, annak az arányosított éves kerete nem 8 millió, hanem 12 millió forint lesz, így a 40% eddig adómegállapításra ezen határ alapján kerül sor. Nagyvonalakban ezek a lépések várhatóak a jelenleg benyújtott javaslat alapján.

A változásokat S.O.S. 2022. szeptember 1-től kívánja bevezetni a kormány a tervezet szerint, ami iszonyat gyors átállást követel meg többszáz ezer vállalkozótól. A könyvelőkre pedig hatalmas többletmunka vár a nyári uborkaszezonban, szabadságolások ideje alatt, szerintem lesz bőven hibázási lehetőség is.

Őszintén, ugyan már nem vagyok KATÁ-s de abszolút átérzem az idegeskedést, a bizonytalanságot, amit ezek a szalagcímek okoznak és Veletek együtt várom, hogy a Közlönyben lehessen látni mihamarabb a változásokat részleteiben, hátha lesznek igazi megoldások is. Ha mégsem, akkor valószínűleg sokaknak az átalányadózás lesz a megoldás, ami a főállás melletti vállalkozóknak sok esetben még kedvezőbb is, mint a KATA, de a főállású vállalkozók azért meg fogják érezni a változást.

UTÓIRAT:

Zárójelben megjegyzem, hogy néha éri vád a Szeged365-öt, hogy jobboldali érzelmű. Ha ez így lenne, engem a főszerkesztő Kisházi Sanyi biztosan nem engedne itt írni. Egyértelműen más vizeken evezünk ezen a fronton, mégis tudunk emberi hangon kommunikálni egymással és elfogadni azt, hogy mindenkinek más a véleménye.

dr. Szilágyi-Németh Lilla

PénzügyesAnyu

független pénzügyi tanácsadó, a Bankmonitor.hu partnere

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb