Szegedi ArcokVideo365

“Itt mindenki rátalálhat a lelki békéjére” – kedden Környezetvédelmi nyílt napot tartanak a Makkosházi Közösségi Kertben

Szegeden, a Lomnici utcában már évek óta művelik parcelláikat a Makkosházi Közösségi Kertben a környék lakói, megtermelve maguknak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek a mindennapi életben szükségesek. A tagok nem csak a kertészkedésben jeleskednek, hanem aktív közösségi életet is élnek együtt. Rendszeresen szerveznek különböző programokat, melyek közül a soron következő július 19-én, kedden lesz. A Környezetvédelmi nyílt napra a közösség vár minden szegedi érdeklődőt, akik szeretnék megcsodálni parcelláikat, valamint este hat órától szívesen meghallgatnák Sipos József növényorvos előadását.

A KLÍMAVÁLTOZÁS ÁLTAL OKOZOTT KIHÍVÁSOKRA KERESIK MAJD AZ ELŐADÁSON A VÁLASZT

Kinyó Pál, a Makkosházi Közösségi Kert koordinátora kérdésünkre elmondta, a rendezvényen a résztvevők arra keresik a választ Sipos József növényorvos segítségével, hogy a klímaváltozás által okozott kihívásokra, hogyan tudunk felelni. A hat órakor kezdődő előadást megelőzően a koordinátor egy közös szemétszedésre invitálja a szegedieket, akik segítségével rendbe tennék a Közösségi Kert környezetét, majd a program zárásaként az érdeklődők megtekinthetik a tagok által gondozott kis parcellákat és tehetnek egy kellemes sétát a növények között.

EGY ÉRTÉKTEREMTŐ KÖZÖSSÉGET TEREMTETT A KERT

Kinyó Pál azt is elárulta, reményei szerint példájukat látva Szeged más városrészeiben is kedvet kapnak az emberek hasonló kertek kialakításához, hiszen azon kívül, hogy a zöldséges és a gyümölcsös gondozása remek kikapcsolódást kínál mai rohanó világunkban, egy értékteremtő közösség tagja lehet az ember, ami felüdülés a léleknek. A Makkosházi Közösségi Kertben utoljára idén márciusban volt tagfelvétel, amikor is 28-ról sikerült 40-re növelni a parcellák számát. Erről korábban itt írtunk.

A MI VIDÉKÜNKÖN HONOS NÖVÉNYEKET TERMESZTENEK A KERTBEN A TAGOK

2022. márciusában tehát negyven magas parcellát építettek ki, a kormány és az EU források segítségével. Azóta kerékpártárolókkal, homokozóval, lengőtekével és óriás sakkal is bővült a közösségi tér, ahol a parcellákban főként a mi vidékünkön honos kultúrnövényeket termesztenek, így paradicsomot, paprikát, borsót, cukkinit, fokhagymát, epret is találni a kis földeken, de van, aki gyógynövényeket nevelget, mint amilyen például a körömvirág.

ITT MINDENKI RÁTALÁLHAT A LELKI BÉKÉJÉRE

A közösségi kert, pedig a csend és a béke szigeteként nyújt egyfajta menedéket a város zajától távol a Makkosházi parcella tulajdonosoknak, egy olyan értékteremtő közösséget biztosít a helyieknek, melyben a természetet és a növényeket gondozva mindenki rátalálhat a lelki békéjére.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb