Közélet

Szeged365 Kisokos: íme a matek, ennyivel fog nőni az áram – és gázszámla Szegeden

A rezsicsökkentést csakis az átlagfogyasztásig biztosítja az állam augusztus elsejétől, efelett piaci áron fognak elszámolni a fogyasztókkal – jelentette be Gulyás Gergely a szerda délutáni, rendkívüli Kormányinfón, melyet követően rengeteg olvasói kérdés érkezett hozzánk a “mennyi lesz az annyi” témakörben. Soron következő Szeged365 Kisokosunk célja letisztázni a legfontosabb kérdéseket, egyben röviden bemutatni, hogy mennyivel fognak nőni a rezsidíjak egy átlagosnak nevezhető, kétgyermekes szegedi család esetében, ahol valamennyivel az átlagfogyasztás felett használnak áramot és földgázt.

LEMARADTÁL A SZERDAI CIKKÜNKRŐL? ÍME A GULYÁS GERGELY ÁLTAL BEJELENTETT HÉT TÉTEL, AZ UTOLSÓ A LEGIZGALMASABB

“Egész Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet, és Magyarországon is eljött az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett” – kezdte a szerda délutáni performanszot Gulyás Gergely, aki arról beszélt, hogy drasztikusan emelkednek az energiaárak, és valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban.

A fentiek miatt a kormány egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, ami augusztus 1-től lép életbe:

  • Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.
  • Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  • Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
  • Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  • A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.

Lakossági szempontból a legizgalmasabb az utolsó, hetedik tétel:

  • Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti.

RENDBEN, DE MENNYI AZ ÁTLAG?

A kérdés, hogy mennyi számít átlagnak?

Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó. Aki tehát ezek felett fogyaszt, a többletet (tehát, nem az egészet, csak ami a fenti két tétel felett van) piaci, ársapka nélküli áron fizeti.

Tehát, ha nem szeretnél piaci áron (többletet) fizetni, ebbe a fogyasztásba kell, hogy beférjen a kiscsalád havi és éves szinten:

  • 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztás,
  • 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztás.

Németh Szilárd a Kormányinfón közölte, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor a villanyszámla az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne. A gáznál 15800 forint az átlagos fogyasztó rezsicsökkentett árú havi számlája, rezsicsökkentés nélkül ez a számla havonta 131 ezer forint lenne.

EGY KIS MATEK: 6.8-SZOROSÁRA EMELKEDIK AZ ÁRAM, 8.3-SZOROSRA A GÁZ KÖBMÉTERÉNEK ÁRA

A tegnapi bejelentések kapcsán a Portfolio kalkulált egyet, mint írják, ha a közölt számok pontosak, és a fogyasztással egyenesen arányosan nő a rezsidíj a rezsicsökkentési határ felett, akkor a következőkkel számolhatunk:

  • az áramfogyasztás esetében minden kWh díja 6,8-szorosára emelkedik, azaz az eddigi 36,9 forintos kWh ár 252,4-re emelkedik,
  • a földgázfogyasztás esetében minden köbméter földgáz 8,3-szor drágább lesz, azaz 110 forintról 910-re emlekedik a földgáz köbméterének ára.

Az energia számlarészletezőkből azonban kiderül, hogy a fizetett energiadíjak egy jelentős része rendszerhasználati díj, energiaszámla esetén pl. átviteli díj, elosztói forgalmi díj, mely szintén a fogyasztott mennyiséghez kötődik. És létezik egy elosztói alapdíj is, amely fix összeg. A földgázszámláknál szintén van egy alapdíj, ami nem fogyasztás-arányos, hanem fix díj.

Nagy kérdés, hogy a kormány által bejelentett áremelkedés csak az energiadíjat, vagy a teljes fogyasztói díjtételt érinti-e,

EGY PÉLDA, ÁRAM(TÚL)FOGYASZTÁSRA

Az alábbi példában egy kétgyermekes család hipotetikus rezsidíj-növekedését számolta ki a Portfolio, akik egyébként egy 140 négyzetméter alapterületű, 6 cm hungarocellel szigetelt, jó minőségű nyílászáróval rendelkező házban élnek.

A példában szereplő család havi áramfogyasztása 9171 forint, azaz 246 kWh a havi átalánydíj alapján. Ez havonta 36 kWh-val magasabb a rezsicsökkentett határnál.

A 7750 forintos rezsicsökkentett fogyasztás feletti 36 kWh havi fogyasztás további 9085 forintos tételt jelent, ergo az eddigi 9171 helyett 16.836 Ft-ot fog fizetni a szóban forgó háztartás.

…ÉS EGY, GÁZRA

Az MVM Next ügyfelek, ha havi átalányt fizetnek, a fogyasztásukat a számla negyedik oldalán, a számlarészletező oldalon találják meg a táblázat első adatokat tartalmazó sorában, a fogyasztás (köbméter) felirat alatt. A példában szereplő család átalánya 192 köbméteres földgázfogyasztás, ami 21 552 forintos átalánydíjat jelent a szolgáltatónál.

A 144 köbméteres rezsicsökkentett fogyasztáshoz képest ez 48 köbméteres “túlfogyasztást” jelent, vagyis a 15.840 Ft-os rezsicsökkentett 144 köbméter mellett a további 48 köbméterért még 43.680 (!) Ft-ot fizetnek havonta, tehát 21.552 helyett 59.520 Ft lesz a havi gázszámla.

Forrás: Portfolio, Magyarország Kormánya, MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb