Közélet

Lázár János szerint új korszak kezdődött, mindenkit arra kér, hogy képezzen tartalékot

Kata, rezsi, tram-train, Mártély. Nagyjából így lehetne összefoglalni annak az interjúnak a tartalmát, amelyet Lázár János adott a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában. A Promenad24 által szemlézett beszélgetésben többek között az alábbi témákról nyilatkozott a vásárhelyi-makói térség országgyűlési képviselője, egyben építési és beruházási miniszter:

  • A kormány az egyre romló gazdasági és háborús helyzetben a lakosság négyötöde számára megvédte a rezsicsökkentést, de még az átlagfogyasztás felett sem kell teljes piaci árat fizetni.
  • A vásárhelyi vasútvillamos augusztus 1-jétől sűrűbben jár, fizetős lesz, de jóval kedvezőbb áron nyújt szolgáltatást, mint a Volánbusz.
  • Az eddigi polgármestere csődbe vitte Mártélyt, a kormány akkor segít rendbe tenni és fejleszteni a falut, ha új vezetést választ.

“TÍZ ÉV ALATT MINDEN MAGYAR CSALÁD NAGYON SOK PÉNZT TUDOTT MEGSPÓROLNI”

“Az elmúlt harminc év legjobb kormányzati döntése volt, hogy a Fidesz-KDNP bevezette a rezsicsökkentést, amely a magyar lakosság érdekeit szolgálta és szolgálja” – szögezte le Lázár János a Rádió 7 csütörtöki Közös Nevezőjének vendégeként.

A miniszter úgy látja, hogy tíz év alatt ezzel minden magyar család nagyon sok pénzt tudott megspórolni.

Most némiképp változtatni kell a rendszert, hiszen a külső politikai és gazdasági kilátások sajnos hétről hétre romlanak. 

“Új korszakhoz érkeztünk, a háború és a szankciók miatt az olcsó orosz energiához való hozzáférés lényegében bezárult. Az áram és a gáz mindenki számára sokkal drágább lesz, mint korábban. A nyugati világ, a döntéshozók, üzletemberek, a nyugati hálózatok úgy határoztak, elvágják magukat az orosz áramtól és gáztól, így nem az a kérdés, mennyibe fog kerülni az energia, hanem az, hogy lesz-e.”

– magyarázta, majd hozzátette, hogy ez a döntés komoly hátrányt okoz az európai és a magyar választóknak is, de az EU és a NATO tagjaként tartanunk kell magunkat a játékszabályokhoz. Persze azzal is tisztában kell lenni, hogy Oroszország is olyan politikát folytatott, amely a gázt, az energiát, az energiaforrásokat háborús célokra használja föl, tehát a háború részévé vált az energiaellátás és az energia ára. Ez megváltoztatta a korábbi magyar helyzetet, mert ha a régi árak maradnak, a rezsicsökkentés korlátlanul fenntartható lett volna.

LÁZÁR ÚGY SZÁMOL, A LAKOSSÁG NÉGYÖTÖDE BELEFÉR AZ ÁTLAGFOGYASZTÁSBA

A műsorban Lázár János azt mondta, úgy számol, a vásárhelyi-makói térségben is a lakosság négyötöde bele fog férni az átlagfogyasztásba, maximum 15-20 százalékot érinthet a változás. Kiemelte, nagyon kevesen vannak a falvakban és a kistelepüléseken, és nincsenek túl sokan a nagyobb városokban sem ebben a térségben, akik messze átlag fölött fogyasztanának. Ők is korrekt árat fognak fizetni az átlagfogyasztás feletti részért, azaz a durván romló környezetben is sikerült megvédeni a rezsicsökkentést – hangsúlyozta. Arra is rámutatott, a magyar állam és költségvetés számára az eddigieknél jóval nagyobb terhet jelent majd a lakossági és a piaci árak közti különbözet, ezt az adóbevételekből, a vállalati adókból és a remélt gazdasági növekedésből fogják fedezni, ezermilliárd forintos nagyságrendben. 

„Bármilyen nehezek is a külső körülmények, mi, fideszesek mindig az emberek oldalán állunk, ránk számíthatnak a választók” – összegzett.

ROSSZ IRÁNYNAK TARTJA, HA VALAKI ADÓCSALÓNAK NÉZI A KATÁSOKAT

Ami a romló helyzetet illeti, Lázár János kitért rá, a kata adónem átalakítására is azért volt szükség, mert a háború miatt az államnak tartalékot kell képeznie. Azt mondta, világosan és érhetően kell most beszélni: a legfontosabb feladat az ország és az emberek védelme. Ehhez egyrészt erősíteni kell a hadsereget, hogy háború idején meg lehessen védeni az országot, másrészt biztosítani kell a lakosság védelmét a száguldó inflációval és energiaárakkal szemben. Fontosnak tartja, hogy az állam, az önkormányzatok és a családok is takarékoskodjanak, képezzenek tartalékot. 

„Sajnos rákényszerültünk, hogy bizonyos kapukat bezárjunk, ilyen volt a kata kedvezményes adózás is. A pénzre most máshol van szükség. Tartalékot kell képezni, átcsoportosítani a háborús védekezésre, a rezsicsökkentés megvédésére, sőt, ősszel várhatóan a Covid is visszajön, erre is fel kell készülnünk. A bajban határozott döntésre van szükség, még akkor is, ha ez sokaknak fáj, keserű pirulát jelent. Természetesen ezzel együtt gondolkodunk azon, hogyan lehet segíteni azoknak, akik más adózási formára szorulnak” – fogalmazott.

Hozzáfűzte ugyanakkor, a katát elsősorban a kisiparosok, a fodrászok, taxisok számára találata ki annak idején a kormányzat, nem az ügyvédek és az orvosok számára, akik másodállásban katáztak. Őket arra kérik, ha megtehetik, a háborús nehézségek miatt vállaljanak nagyobb részt a közös terhekből. „A kedvezményt annak kell fenntartani, aki valóban megérdemli. Aki olyan fizetéssel, olyan jövedelemmel rendelkezik, ami terhelhető, arra kérjük, válasszon másik adózási formát” – mondta.

„Szeretnék azonban abban is világosan fogalmazni, hogy rossz iránynak tartom, ha valaki a katázókra úgy tekint, mint akik visszaéltek vagy csaltak az adózásban. Ezt a kaput az állam nyitotta meg, a könnyített adózással 455 ezren éltek, de sajnos nem tudjuk tovább fenntartani. Ezek a lehetőségek elfogytak, ezek a kapuk bezárultak, mert a pénzt máshová kell biztosítanunk, tartalékot kell képeznünk. Azoktól, akik úgy érzik, hogy az éven belüli változás túlzottan megterhelő, országgyűlési képviselőként elnézést kérek” – tette hozzá.

A Promenad24 által szemlézett interjúban többek között a hamarosan fizetőssé váló tram-trainről is beszélt a miniszter, továbbá előkerült az általa túlságosan nem szívlelt mártélyi polgármester ügye is, a teljes anyagot IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb