Közélet

Van lelke: Márki-Zay Péter a “bánatos gyermekszemek” miatt nem mondaná le az augusztus 20-i tűzijátékot

A címben szereplő két kifejezést maga Hódmezővásárhely polgármestere körmölte le egy terjedelmes Facebook posztban, azt követően, hogy több vidéki nagyváros is bejelentette, nem tartják meg az Államalapítás Ünnepén tradicionális tűzijátékot. A “tűzijáték Vásárhelyen – ezredannyiból, mint a kormányé” című esszé közepén jön az év legdrámaibb MZP mondata:

“…ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án?”

– teszi fel az epikus kérdést az össz-ellenzék egykori miniszterelnök-jelöltje. Botka László idő közben elfeledett “barátja, szomszédja, harcostársa” többek között olyan érveket sorakoztat fel az égi show megtartása mellett, mint

  • hogy már beszerezték a rakétákat, mint írja, jóval olcsóbban, mint az állami tűzijáték kellékeit, náluk az egész mindössze 1,5 millió forintba kerül majd,
  • hogy a „a kormány csalárd ígéreteivel szemben széles körű megszorításokkal, különadókkal, áremelésekkel, adóemeléssel teszi tönkre a családok nyaralását, elveszi a gyerekektől minden örömüket, erre a város még az ingyenes szórakozásukat, sokuknak az év egyik legnagyobb (ingyenes) élményét is el akarná venni tőlük, éppen a legszegényebbeket fosztva meg attól, amire a gazdag gyerekeknek szilveszterkor még otthon is telik – ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án?”
  • és még azt is, hogy augusztus 20-án van a város legnagyobb rendezvénysorozata, a Szent István-napok, amely fontos az idegenforgalomnak, és sok katás árus is kint lesz majd.

A Kapitány teljes posztját IDE kattintva éred el a témában.

SZEGEDEN PETÍCIÓT INDÍTOTTAK, BOTKA LÁSZLÓ MÉG MINDIG “HANG NÉLKÜLT” JÁTSZIK

Két nap alatt 2175 aláírást gyűjtött össze egy szegedi hölgy, aki a polgármestert is megkereste azzal, hogy fújják le a tűzijátékot. A petíció sikerét látva csütörtökön villáminterjút készítettünk vele, ahol több dolgot is felsorolt, amelyek miatt úgy érezte, nem lenne helyes megtartani a 2022-es, szegedi tűzijátékot: 

  • szárazság, klímaváltozás,
  • állatvédelem,
  • ukrán-orosz háború,
  • gazdasági környezet, rezsi – és KATA-ügy. 

Mint Edina (így hívják) elmondta, felesleges pénzszórásnak tartja a tűzijátékot pont akkor, amikor szinte mindenki nehéz időket él meg. A szomszédban háború folyik, Szegeden is sok a menekült, velük szemben sem lenne szerinte fair, ha megtartanák az égi parádét.

A megkeresésekre Botka László egyelőre úgy reagált, mint a Hang Nélkül című sci-fi szereplői:

Csendben maradt.

Amint reagál a városvezetés, vagy döntést hoz, azonnal jövünk vele. Az ügy egyébként akkor robbant ki, amikor Salgótarján bejelentette, hogy nem rendez tűzijátékot, a büdzsét inkább a pórul járt katások megsegítésére ajánlja fel. A Nógrád megyei székhely után számos település követte a példát, a kezdeményezéshez

  • Siófok,
  • Pécs,
  • és első Csongrád-Csanád (vár)megyei városként Szentes is csatlakozott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb