Közélet

714 (vár)megyehatárjelző táblát kell lecserélni, de még a Magyar Közút sem tudja, mennyibe fog kerülni a mutatvány

Egy hete döntött arról az Országgyűlés, hogy vármegyékké nevezik át a megyéket, a megyék élén álló kormánymegbízottakat pedig innentől kezdve főispánnak fogják hívni. Az utóbbi kapcsán továbbra sincs meg, hogy ki lesz a Csongrád-Csanád megyei főispán, de mint az InfoStart cikke írja, számtalan egyéb, jelenleg még tisztázatlan kérdés is felmerült a témában. A változtatás több ezer olyan hatóságot, intézményt, szervezetet és rendezvényt érinthet, amelyeknek a nevében ott szerepel a „megye” szó.

Nem egyértelmű még, hogy ezek közül melyeknek fog megváltozni a neve, de a változás azt jelentheti, hogy a jövőben megjelenik például a

  • Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,
  • Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrfőkapitányság,
  • Vármegyei Jogú Városok Szövetsége,
  • és a Vármegyei Futballbajnokság elnevezés. 

714 (VÁR)MEGYEHATÁRJELZŐ TÁBLÁT KELL ÁTMATRICÁZNI VAGY LECSERÉLNI, DE A MAGYAR KÖZÚT MÉG SEMMIT SEM TUD

Az Infostart szerint a változtatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy 714 megyehatárjelző táblát le kell cserélni vagy át kell matricázni. Azt viszont még a Magyar Közút sem tudja, hogy mikor és mennyiért tudják ezt megvalósítani. 

„Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése még előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és annak költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni” – írta erre vonatkozó közleményében a Magyar Közút.

NINCS BENNE A JOGSZABÁLYBAN, HOGY A CIVIL SZERVEZETEKKEL MI LESZ

A jogszabály arra sem adott választ, hogy névváltoztatásra kényszerül-e az a több száz civil egyesület, amelyeknek a nevében, alapító okiratában, levélpapírján, bélyegzőjén és tábláján szerepel a „megye” szó. Annyi biztos, hogy a megye elnevezés addig még használható, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható, de hogy utána mi lesz, az egyelőre rejtély.

Forrás: InfoStart, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb