Közélet

“Ezúttal sem gondoltak arra, hogyan fognak kerékpárral közlekedni a József Attila sugárúton” – elég rendesen kiakadt a Magyar Kerékpárosklub Szeged

“Sajnos ezúttal sem gondoltak arra, hogy hogyan fognak az emberek kerékpárral, közlekedni, holott ez kötelességük lett volna. Vagy gondoltak, csak nem izgatta őket” – írta Facebook posztjában csütörtök este a CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged arra reagálva, hogy bár némivel később, mint, hogy beharangozták, de nekiláttak a gyalog-és kerékpárút, illetve a fák körüli rész rendbetételének a József Attila sugárúton.

OKTÓBER KÖZEPÉIG TART A FELÚJÍTÁS, AMI IDEJE ALATT KORLÁTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATNAK A BRINGÁSOK ÉS A GYALOGOSOK

Július elején írtuk meg, hogy tovább folytatódik a József Attila sugárúti járdaszakasz felújítása. A munkálatok újabb fázisában a városvezetés közleménye alapján először a nagykörút és a Szent Miklós utca között dolgozik a kivitelező Vízép Holding, a burkolatfelújítás mellett gyepesítés is történik majd összesen 18 millió forintból. A munka szeptemberre ér majd véget, viszont az említett utca és a Szent György tér között csak október közepéig készülnek majd el. A túloldalon is munkához láttak, az iskolák előtt járdát újítanak, szintén iskolakezdésig. A munkálatok végéig – terelőút híján – korlátozásokra kell számítania a bringásoknak, gyalogosoknak.

“JÓ NAGY A KÁOSZ, MINDENFELÉ MENNEK AZ EMBEREK”

“Tegnap jó nagy káosz volt, az emberek mentek mindenfelé, köztük gyerekes családok forgatták a fejüket, semmilyen támpontot nem kaptak, hogy merre menjenek, meddig tart a munkavégzés. A belváros irányába ráadásul tilos az úttesten is biciklizni. Ez az eljárás így elég béna” – fogalmazott posztjában a CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged. Az áldatlan állapotokról az alábbi fotókat csatolták, amelyeken jól látható a probléma:

TÖBB SEBBŐL IS VÉRZIK A DOLOG

Mint írták, az első képen látható, hogy kizárólag gyalogosforgalom mehet, már ha nincs ott épp egy IFA. Itt még könnyű dolga van a bicikliseknek, mert Felsőváros felé lehet menni az úttesten, de a belváros felé haladók már nem tudnak szabályosan kerülni az úttesten, mert ott tiltják a biciklizést. Így aztán a szemközti járda a legnépszerűbb, ahonnan a zebrán jönnek vissza az emberek. Balra elmenve párhuzamos utcán is lehet kerülni, de ezt nem mindenki tudja, főleg, hogy a körúton visszavezető bicikliút létezése erősen kétséges, hívta fel a problémára a figyelmet a Magyar Kerékpárosklub Szeged.

EGY KERÉKPÁROSBARÁT VÁROSBAN A FEJLESZTÉSEK ALATT IS HELYT KELLENE ÁLLNIUK

A szervezet szerint “egy kerékpárosbarát, zöld város nem csak a fejlesztései eredményével, hanem az addig vezető folyamatok során is helyt kellene, hogy álljon. Múltkor az önkormányzat azt írta, hogy nem nagyon lehet megoldani a kerékpárosok közlekedését ezen a szakaszon, csakhogy szerintünk meg lehetne, és kellene is” – fogalmazott a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete.

NEM EZ AZ ELSŐ BAKI A JÓZSEF ATTILA SUGÁRÚTON A GYALOGOS ÉS KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSBEN

Igazi kivitelezési “epic fail-t” sikerült összehozni, amikor az újonnan felfestett József Attila sugárúti járdát fele akkorára hagyták a Fülig Jimmy pub előtt, mint a kerékpárutat. A Magyar Kerékpárosklub szegedi vezetője, dr. Csüllög Imre szerint az érintett szakasz eleve alkalmatlan a kétirányú kerékpárforgalomra, az útkereszteződések pedig külön veszélyt rejtenek: az autósok nem számítanak az érkező biciklisekre, akik pedig az épületektől nem látják, hogy érkezik-e éppen gépkocsi a kereszteződésbe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb