Közélet

Független Benzinkutak Szövetsége: heteken belül gázolajhiány jöhet

A Kormányinfón szombaton bejelentett intézkedések megváltoztatják a hazai üzemanyag-ellátást. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a bejelentés következtében heteken belül üzemanyag-, elsősorban gázolajhiány lehet – adta hírül az Index.

Mint megírtuk, a megszokott csütörtöki időpont helyett ezúttal szombat délelőtt tartottak Kormányinfót, amelynek központi témája az energiaválság volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány felszabadítja a stratégiai készletek egy részét, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója. Emellett a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos, kedvezményes tankolásból. A kormány erről a Mol javaslatára döntött, hiszen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója pénteken arról tájékoztatta a kormányt, hogy 2022. augusztus 1-jén karbantartás miatt leáll a kőolaj-finomító.

Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is, hogy augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelolajat szabadítanak fel. Ez a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig a 24 százaléka.

A MOL MINDENKÉPPEN NYERT AZ INTÉZKEDÉSSEL

A portál most azt írja, hogy a bejelentett intézkedésektől a kormány azt várja, hogy csökkenjen Magyarország üzemanyag-ellátási problémája, és esetleg a nagyvállalatoknak megérje az országba üzemanyagot hozni. Az Index a kialakult helyzettel kapcsolatban megkereste Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét, aki szerint „érdemben nem változik a nyomás az üzemanyag-ellátáson”, továbbá úgy látja, hogy a piaci szereplők az áraikban és a szolgáltatási díjaikban hárítják tovább a megemelkedett költségeket a fogyasztókra. “Szerintem nem lehet elkülöníteni a piaci és a hatósági áras termékek beszerzését. Hatósági áron pedig nem lehet importálni. Így nem csökken az ellátási nyomás, és az állami tartalékokat is megnyitják. Egy tervezett leállás esetén a finomítók puffert készleteznek, de a Mol most nem tartalékolt, mert az egész piac ellátásának feladata rászakadt” – nyilatkozta az Indexnek Egri Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Mol most mindenképpen nyert az intézkedéssel, hiszen növekednek a bevételei. Szerinte az államháztartás is növekedik az áfabevételek miatt, viszont a kis benzinkutak esetében a Mol a kiszolgálási hányadot 66 százalékról lecsökkentette 50 százalékra.

HETEKEN BELÜL HIÁNY LEHET

A szövetség elnöke felhívta arra a figyelmet, hogy a közép-európai régióban jelenleg ötből három finomító áll. Szerinte heteken belül alapvető üzemanyag-, elsősorban gázolajhiány lehet. Szerinte a vállalatok megnövekedett szállítási költségei beépülnek a szolgáltatások árába. Arra a kérdésre pedig, hogy Európában elsősorban hol lehetnek üzemanyag-ellátási problémák, Egri Gábor úgy reagált, hogy elsősorban a régiónkban, de azon belül is Magyarországon az alacsonyan tartott üzemanyagárak miatt. Egri Gábor szerint minden válság új lehetőséget is jelent. Szerinte Európában és a világon is kapacitási problémák vannak az olajkitermelésben és az olajfinomításban is, valamint az energiafelhasználás nagyobb mértékben nő, mint maga a kitermelés és a finomítás. Ennek oka pedig, hogy a járvány alatt jelentős beruházások maradtak el, továbbá átalakultak a forrásfelhasználások, és a megújuló energiák kerültek előtérbe, de ezen a területen is komoly elmaradások vannak. Ezért az elkövetkező években Egri Gábor szerint velünk maradnak a magas energiaárak, de amint a megújuló energiaforrások át tudják venni a vezető szerepet az energiamixben, esnek az energia költségei is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb