KözéletVideo365

Gulyás Gergely: csakis a magántulajdonú autók, a taxik és a mezőgazdasági gépek tankolhatnak 480 Ft-os üzemanyagot – Kormányinfó, élőben a Szeged365.hu-n (frissítve)

Viszlát, benzinárstop? Gazdaságélénkítési intézkedések? Nemzeti kazánprogram? 11-től indul a rendkívüli, szombat délelőtti Kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra számol be a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) meghívójában nem fejtették ki, hogy pontosan mi indokolja a szokatlan időpontot, így aztán be is indult az össznépi találgatás – mi ezekre a lépésekre tippelünk:

WARM UP A BEJELENTÉSEKHEZ: OSTROMÁLLAPOT VAN A SZEGEDI KUTAKON

Péntek óta ostromállapot van a Makkosházi OMV kúton – írta szombat reggel Krisztián nevű olvasónk, közben Péter arról üzent, hogy hasonló a helyzet a szembe szomszéd MOL töltőállomáson is. Egy általunk megkérdezett szegedi benzinkutas szerint a szombat délelőtti, rendkívüli kormányinfóról szóló cikkek megjelenése óta érezhetően megugrott a tankolási kedv. 

HERNÁDI ZSOLT (MOL) KIJÖTT ROGÁN ANTALTÓL, MAJD KIJELENTETTE: AZ ÁRSAPKÁNAK VESZNIE KELL

A tankolási mizéria okai között vastagon ott van Hernádi Zsolt pénteki nyilatkozata is, aki szerint ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen be Magyarországra. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint 

“ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba üzemanyag.”

Hamarosan kezdünk, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

M1 live stream a bejelentésekhez:

11:08 MOST UGRIK A MAJOM A VÍZBE, KEZDÜNK

A háború és az arra adott szankciós válaszok lehetetlen helyzetet teremtettek az energiaellátásban – kezdte 11 után pár perccel Gulyás Gergely. Mint magyarázta,

  • A százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt, ezt nem lehet tovább halasztani.
  • Az egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import.
  • A szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy lesz-e később elég kőolaj.
  • Csak annyit szabadítanak fel a stratégiai készletből, nagyjából az egynegyedét, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi.

11:12 SZEGEDI VÁLLALKOZÁSOK, SZEVASZTOK

A miniszter rögtön egy elég komoly bejelentéssel kezdett:

A 480 Ft-os árat ezentúl csakis a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent.

Hogy mindez mikortól érvényes, nem mondta ki Gulyás, mindössze annyi hangzott el, hogy hamarosan kijön róla a rendelet (tehát, elképzelhető, hogy még a hétvégén életbe lép az intézkedés).

11:16 FELSZABADÍTJÁK A STRATÉGIAI KÉSZLETEK NEGYEDÉT, NEM LEHET TŰZIFÁT KIVINNI AZ ORSZÁGBÓL

Gulyás további döntéseket ismertetett:

  • Felszabadítják a stratégiai készletek negyedét, a megjelenő rendelet azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízelt és gázolajat érint a döntés. Ez a teljes készlet egynegyede.
  • A gázárról azt mondta a miniszter, hogy alternatívákat kell találni. Minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Újra indulhat a barnakőszén bányászata, és a tűzifát sem lehet kivinni az országból. 

11:19 RECESSZIÓ, ISTEN HOZOTT

Az uniós gázfelhasználási csökkentési terveket a kormány elutasítja, mint Gulyás elmondta, a magas gázárak akár recessziót is okozhatnak az európai gazdaságban.

Az aszály kapcsán elmondta, Nagy István vasárnap ad majd tájékoztatást. 

Eddig tartott a Kormányinfó érdemi része, újságírói kérdések jönnek, melyeket legnagyobb meglepetésre ismét az M1 újságírójával kezdenek. Holnap folytatása következik, ezúttal Nagy István főszereplésével.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb