Szegedi Arcok

„Tíznapos mennyország”: szerdán elstartol az ÁGOTA Alapítvány éves tábora a gondoskodásban nevelkedő gyermekek számára

„Tíznapos mennyország” – így emlegetik egymás között a gyerekek az ÁGOTA Alapítvány nyári táborát, ahol a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek sportolási és kulturális élményprogramokon keresztül tölthetnek el együtt 10 napot. A tábor augusztus 3-án veszi kezdetét, mégpedig a jubileumi, 25. alkalommal, a Bács-Kiskun megyei Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. A tábor céljairól Kothencz Jánossal, az ÁGOTA Alapítvány alapítójával beszélgettünk.

IDÉN ÚJ HELYSZÍNEN KERÜLHET SOR A TÁBORRA

Kothencz János elmondta, augusztus 3. és 12. között a 25. ÁGOTA táborban közel 360 gyermeket várnak, az ország egész területéről, akikkel körülbelül 150-160 felnőtt foglalkozik: önkéntesek, pszichológusok, terapeuták, szociális munkások, illetve a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakemberek. Ebben az évben új helyszínen a Bács-Kiskun megyei Tass-Alsószenttamáson, vagy ahogyan ők nevezik ÁGOTA Falván rendezik meg az országos találkozót. Az idei program a Szent Erzsébet Gyógyító táborok részeként valósul meg, de a rendezvény terapeutikus jellege a kezdetek óta adott.

OLYAN ÉLMÉNYEKET NYÚJTANAK A GYERMEKEK SZÁMÁRA, AMELYEKKEL TÖBB ÖNBECSÜLÉSRE TEHETNEK SZERT

“A tábor attól különleges, hogy a terápiás jellegű foglalkozások is élményprogramokba vannak ágyazva. Az önkéntesek szakemberekkel együtt, csapatban dolgoznak, együtt odafigyeléssel és őszinte elfogadással próbáljuk a Szent Ágota Gyermekvédelmi szolgáltató gondoskodásában – lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek – gondolatait másfelé terelni” – magyarázta Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, aki hozzátette, hogy a gyermekek közül sokaknak nehézséget okoz saját értékeik felismerése és megmutatása, ezért olyan élményeket nyújtanak számukra a tíz nap alatt, amelyekkel több önbecsülésre tehetnek szert: szépségversenyt, Toldi versenyt, Ki mit tud-ot, roma estet, valamint sportversenyeket szerveznek nekik.

CÉLJUK, HOGY A GYEREKEK MEGTAPASZTALHASSÁK, ÉRDEMEIKTŐL FÜGGETLENÜL IS SZERETHETŐEK ÉS ELFOGADHATÓAK

“Minden egyes országos táborunk egyfajta összesítése, ünneplése az egész éves karitatív munkánknak. Az ÁGOTA Alapítvány nem csupán egy országos közhasznú szervezet, hanem egy karitatív közösség is egyben. A mi munkánkat jellemzi az évközi időszakban az utcán kallódó csemeték felkarolása, segítése, a szocializációjukban való hatékony közreműködés, játszóházi programrendszer működtetése, valamint folyamatos a gyermekvédelmi szakellátásban résztvevő fiatalok felkarolása” – árulta el az alapító, aki azt is elmondta, a tábor célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, hogy érdemeiktől függetlenül szerethetőek és elfogadhatóak, van jövőjük és hazaérkezhetnek ebbe a társadalomba.

A TÁBORT MEGELŐZŐ NAPOKBAN AZ ÖNKÉNTESEK FELKÉSZÍTÉSE FOLYIK A GYEREKEK FOGADÁSÁRA

Kothencz János elmondta, ahogy minden évben, úgy most is a táborban önkéntesek foglalkoznak majd a gyermekekkel. A napokban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai vettek részt egy belső képzésen, amelyen a szervezet által gondozott gyermekek táboroztatására készítették fel őket, így valamennyien már ÁGOTA Falvára beköltözve várják a gyermekek szerdai érkezését.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ KOTHENCZ JÁNOSSAL, AZ ÁGOTA ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJÁVAL

Fotók: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb