KözéletSmart Szeged

30 év után újra zakatolnak a vonatok Szeged és Szabadka között

Harmincéves szünet után újraindult a teherforgalom a Szeged-Röszke vasútvonalon, az első szerelvény hétfőn este haladt át Szerbia, és onnan a pireuszi kikötő, majd Kína felé a felújított szakaszon.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Szeged-Röszke vasútvonalat több mint 40 milliárd forint hazai költségvetési forrásból “minden porcikájában” megújították. Hozzátette: a teherszállítás újraindítása Szeged és Röszke között lehetővé tette, hogy teljes egészében elkezdődjön a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának rekonstrukciója.

ÓRIÁSI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI POTENCIÁL VAN ABBAN, HOGY A RAJTUNK KERESZTÜL JÖNNEK MAJD A LEGFONTOSABB VASÚTI SZÁLLÍTÁSI VONALAK

A Budapest-Belgrád vasútvonal létrehozása mögött meghúzódó stratégiai célkitűzés létező és egyre növekvő igényre ad választ: versenyképesebbé teszi a leginkább környezetbarát szállítási módot, a vasutat Kína és tágabb értelemben Ázsia, illetve Törökország felől a balkáni útvonalakon Európa magterületeire – hangsúlyozta az államtitkár. A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése egyaránt megoldást jelent a végig szárazföldi – Törökországon keresztüli -, illetve a vízi és vasúti kombinált szállítási igényekre. Így Ázsia felől a legfontosabb vasúti szállítási útvonalak Magyarországon keresztül vezetnek majd, ami óriási gazdaságfejlesztési potenciált nyit meg – közölte.

Röszke, 2022. augusztus 1. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b) és Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a röszkei vasútállomás rakodóterületén tartott sajtótájékoztatón 2022. augusztus 1-jén. Harmincéves szünet után újraindult a teherforgalom a Szeged-Röszke vasútvonalon, az első szerelvény ezen a napon este haladt át Szerbia, és onnan a pireuszi kikötő, majd Kína felé a felújított szakaszon. MTI/Rosta Tibor

A megújult röszkei vonal a szerb oldalon megvalósult beruházással együtt újra összeköti egymással Szegedet és Szabadkát korszerű vasúti pályán. A fejlesztés a magyar oldalon folytatódik, a szakasz felújításának – a többi között a felsővezetéknek – jövő őszre kell befejeződnie, a személyszállítás akkor indulhat el – mondta Vitézy Dávid.

2015-BEN SZŰNT MEG A MENETREND SZERINTI SZEGED-SZABADKA KÖZLEKEDÉS

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Rail Cargo Hungaria Zrt. húsz vasúti kocsiból álló tehervonata hét év után az első szerelvény, amely áthalad a Szeged-Röszke vonalon. Az 1863-ban épült vonalon 2015-ben szűnt meg a menetrend szerinti közlekedés. Kiemelte: a vasút reneszánszát éli, az Európai Unió 2050-re célul tűzte ki, hogy a rövid- és középtávú árufuvarozásban és személyszállításban 50 százalékkal kell növelni a vasúti, illetve a vízi közlekedés arányát, és ezzel 60 százalékkal mérsékelni a károsanyag-kibocsátást.

Röszke, 2022. augusztus 1. A rendőrség munkatársai dolgoznak egy tehervonat ellenőrzésénél a röszkei vasútállomás közelében lévő rakodóterületen 2022. augusztus 1-jén. Harmincéves szünet után újraindult a teherforgalom a Szeged-Röszke vasútvonalon, az első szerelvény ezen a napon este haladt át Szerbia, és onnan a pireuszi kikötő, majd Kína felé a felújított szakaszon. MTI/Rosta Tibor

A korábbi évekhez képest Budapest és Belgrád között már jelenleg is növekedett az árufuvarozási igény, amely a beruházás elkészültével tud igazán kibontakozni – közölte az elnök-vezérigazgató. Pafféri Zoltán szerint szimbolikus, hogy az első vonat a felújított röszkei vonalon Kína felé halad át, bizonyítva, hogy az európai vállalkozásoknak van visszáruja.

A MÁV Zrt. augusztus 1-jétől 18 óra és reggel 8 óra között naponta legfeljebb tíz vasúti szerelvénynek tudja biztosítani a határátlépést – ismertette.

Röszke, 2022. augusztus 1. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai dolgoznak egy tehervonat ellenőrzésénél a röszkei vasútállomás közelében lévő rakodóterületen 2022. augusztus 1-jén. Harmincéves szünet után újraindult a teherforgalom a Szeged-Röszke vasútvonalon, az első szerelvény ezen a napon este haladt át Szerbia, és onnan a pireuszi kikötő, majd Kína felé a felújított szakaszon. MTI/Rosta Tibor

FONTOS: NE VEZESS RUTINBÓL, 8 ÁTJÁRÓBAN SE LÁMPA, SE SOROMPÓ NINCS (CSAKIS ANDRÁS-KERESZT)

Az elnök-vezérigazgató egyúttal arra kérte a Szeged-Röszke vonal mentén közlekedőket, hogy ne rutinból vezessenek, a vasúti átjárókat különös körültekintéssel közelítsék meg. A beruházás részeként a vonal 13 vasúti átjáróját is korszerűsítik, azok fény-, vagy fény- és félsorompót kapnak, és felújítják a keresztező utakat is.

A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy az adott szakaszon három helyszínen segítik majd vasúti jelzőőrök az éjszakai vonatközlekedést:

  • a Szeged rendező pályaudvar és Röszke között, lakott területen kívüli útszakaszon (43101 számú út 5-ös számú főútra vezető út, Szentmihályteleki bekötő út),
  • a Röszke állomásnál a 43302 számú út és a József Attila utca kereszteződésénél (Röszke bekötőút),
  • illetve Röszke és az országhatár között (Mórahalom bekötő út).

Mint tovább írják, a teljes vasúti pályaszakasz több olyan vasúti átjárót érint, ahol a „vasúti átjáró kezdete” (András kereszt) közúti jelzőtáblák lesznek kihelyezve. A vonatok valamennyi vasúti átjárónál 60 km/h sebességgel közlekednek majd.

Ilyen, gyakorlatilag még nem biztosított átjáró van a Czibula utca, Gárdonyi Géza, Harcos és Új Élet utcáknál, a Kiserdő sornál, a Deák Ferenc utcánál és a határőrizeti úton.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az alábbi KRESZ szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében:

  • Vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. 
  • A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/h átlagsebességgel szabad áthaladni. 
  • A vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a vasúti jelzőőr „Megállj” jelzést ad.
  • Vasúti átjáróba járművel csak akkor szabad behajtani, ha vasúti jármű egyik irányból sem közlekedik, és az áthaladás biztosított.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb