Szegedi ArcokVideo365

Airsoft lövészet, éjjeli „őrszolgálat”, erdei menetgyakorlat: így telt a gyerekek honvédelmi “Harcos” tábora Tiszaszigeten

Július 25. és 29-e között rendezték meg a tiszaszigeti volt határőr laktanyában a 12-15 éves gyerekek honvédelmi táborát. A „Harcos” tábor egy fizikai kihívásokkal teli, de ugyanakkor élményszerű 5 napos programsorozat, ahol a résztvevők játékosan, csapatban, tapasztalt katonáktól tanulhattak olyan túlélési, egészségügyi, és önvédelmi technikákat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosíthatnak. A programról Baranyai Erika Piros tartalékos főhadnagy, az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj tisztjével beszélgettünk.

A TÁBOROZÓKNAK LEHETŐSÉGÜK NYÍLT A HONVÉDELMI ALAPOK MEGISMERÉSÉRE

A főhadnagy elmondta, a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj idén a harmadik táborát tartja Tiszaszigeten, ahová az ország egész területéről érkeztek a táborozó gyerekek, Csongrád-Csanád megye mellett, Budapestről, Soltról, Kecskemétről és Szolnokról is fogadtak táborozókat. “Elsődleges célunk, hogy a táborozókat megismertessük a honvédelmi alapokkal, kicsit kibillentsük őket a komfortzónájukból, hogy teljesen más napirend szerint éljék az életüket a tábor ideje alatt” – tudtuk meg Baranyai Erika Pirostól.

A FIATALOK KEDVENCE AZ AIRSOFTOZÁS VOLT

A katonás napirend szerinti változatos programok során a cél a táborozók egyéni fejlődése, a csoporton belüli összetartozás erősítése közös élményeken keresztül, legyen szó akár paintball lövészetről, éjjeli „őrszolgálatról”, akadálypálya versenyről, vagy erdei menetgyakorlatról. “A fiatalok nagyon lelkesek. Úgy látom, várják a kihívásokat. Sokszor számomra is meglepő, hogy milyen sok erő és energia van bennük. Amikor már mi is fáradtak vagyunk és rajtuk is látjuk, hogy fáradnak, kiderül, hogy nekik még vannak tartalék energiáik, amit be tudnak vetni” – mesélte el a főhadnagy, majd hozzátette, a fiatalok kedvenc foglalatossága az airsoftozás, illetve a fegyverhasználat. A tábor során ugyanis a gyerekek kipróbálhatják, milyen lézerfegyverrel, airsofttal, vagy éppen paintball eszközzel lőni, de nagyon nagy izgalmat váltott ki belőlük az éjszakai “őrjárat” is.

“AKI ELJÖN EGY ILYEN TÁBORBA, BIZTOSAN VISSZA IS FOG TÉRNI”

Baranyai Erika Piros elmondta, nem titkolt céljuk, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a katonai szolgálat iránt. “Azt gondolom, hogy aki eljön egy ilyen táborba, biztos vagyok benne, hogy visszatér. Van is rá példa: nálunk itt a tiszaszigeti táboron belül vannak olyan fiatalok, akik már harmadik alkalommal vesznek részt a programokban” – zárta gondolatait a főhadnagy.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb