Közélet

Falevelek, békalencse és jó vaskos faág úszkál a Partfürdő egyik medencéjében három héttel a SZIN előtt – az okokról a fesztivál főszervezőjét kérdeztük

Elkeserítő látvány fogadja a Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman vendégeit, ha kilátogatnak a Tisza parti strandra. Falevelek, békalencse és jó vaskos faág úszkál ugyanis a Partfürdő egyik medencéjének víztükrén, jelezte felénk Olvasónk, Szabolcs, aki azután érdeklődött, mi lehet az oka annak, hogy ilyen állapotban van egy még jól megépített, használható medence a strandszezon kellős közepén. Mivel durván három hét múlva a Partfürdő ad otthont a Szegedi Ifjúsági Napoknak, rákérdeztünk a dologra Kolonics Erikánál, a SZIN főszervezőjénél.

“Nem találtam rá magyarázatot, hogy miért kell egy meglévő jó medencét az enyészetnek adni… Én szeretem a természetet, egyetértek vele, hogy kell madáritató…. De miért kell így elpazarolni egy szépen, jól megépített még használható medencét? ” – írta szerkesztőségünk részére Szabolcs a fentebb látható képek kíséretében.

EZ EGY HORGÁSZ MEDENCE, NEM EMBERI FÜRDŐZÉSRE LETT KIALAKÍTVA

Az ügyben felvettük a kapcsolatot Kolonics Erikával, a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezőjével, aki megnyugtatásul elmondta, a kérdéses medence horgász célokat szolgál, halak vannak oda telepítve, nem is volt és nem is lesz emberi fürdésre kijelölve, arra a SZIN ideje alatt egy ülő és egy családi medence áll majd a fesztiválozók rendelkezésére. A horgász medencénél tábla is jelezte annak funkcióját, ám a tájékoztatót a szél a hétvégén kidöntötte, ezt pótolni fogják a szervezők.

A HORGÁSZ MEDENCE ÉS A TELEPÍTETT HALAK A SZIN KÖZÖS AKCIÓJÁNAK RÉSZE A SZEGEDI FÜVÉSZKERTTEL

Mint mondta, a Szegedi Ifjúsági Napok, a Szegedi Füvészkerttel, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségével és egy kutató csapattal karöltve már tavaly is elindította környezetvédelmi akcióját, mely keretein belül a Tisza élővilágának megóvására és az élővíz védelmére hívják fel a figyelmet. Hozzátette, a medencében folyamatosan vizsgálják a víz minőségét. Céljuk, egy a természetet utánzó, mesterségesen kialakított környezet létrehozása. Ez egy ökológiai kísérlet, melyhez például a medence vízében található növényeket és a felszínen úszó farönköt is a Füvészkert biztosította számukra. Az alábbi képünkön megnézheted, milyen volt tavaly a horgászat a SZIN medencéjénél.

Fotó: SZIN (FB)

A TAVALYI SZIN-EN IS MÁR ITT PECÁZHATTAK A FESZTIVÁLOZÓK

Mint tavaly megírtuk, a hagyományosan környezettudatos fesztivál területén egy 1000 m2-es felületű „horgásztavat” alakítottak ki, ahol szakemberek segítségével pecázhattak a fesztiválozók, miközben az élővilág védelméről kaphattak információt. A figyelemfelkeltő akcióhoz játék is társult, miszerint, aki kifogta a megjelölt aranyhalat, akár 1 millió forintot is nyerhetett. Erről az alábbi cikkünkben írtunk.

A képeket köszönjük Szabolcsnak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: visit their website
'Fel a tetejéhez' gomb