Szegedi Arcok

Egy legenda ment el: Meghalt az Öreg Kőrössy Halászcsárda és az Anna-kúti akácfilagóra tervezője

Elhunyt Weintrager Adolf közismert építészmérnök, akinek nevéhez rengeteg ikonikus szegedi épület kötődik. A szomorú hírt az Építészfórum tette közzé, ahol három pályatársa, Zákányi Ildikó, Vesmás Péter, Sipos György és Schultz Péter búcsúzott a 69 évesen eltávozott legendától.

Szegeden és környékén többek között az alábbi épületek, nevezetességek tervezése kötődik a nevéhez (időrendi sorrendben):

  • Algyő, Faluház (1992),
  • Szeged, Öreg Körössy Halászcsárda (1995),
  • Szeged, Matyéri evezőspálya épületei (1998),
  • Szeged, Ifjúsági Ház korszerűsítése (2006).

Belsőépítészként is remekelt, többek között a Hóbiárt Bisztró és a Juhász Gyula Főiskola Szilléri sugárúti könyvtárának enteriőrje is az ő kezeinek nyomait viseli. Emlékét őrzi a Kálvin téri Anna kút köré megálmodott lilaakácfilagória is, amelyre az első Covid-hullám idején – tisztelegve az egészségügyi dolgozók előtt – világító szívecskéket akasztottak:

A napokban elhunyt építészmérnök pályájának legfontosabb állomásait így foglalták össze az Építészfórumon:

1953-ban született Vaskúton, a gimnáziumot Baján végezte, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 1978-ban. Munkáját a Pécsi Tervező Vállalatnál kezdte, de rövidesen Szegedre költözött. Hivatását, 1979-1989 között a Déltervnél, 1989-2013 között a Tér és Forma Kft.-nél, majd saját vállalkozásában gyakorolta. 1987-ben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem – Magyar Urbanisztikai Társaság urbanisztikai tagozatát, 1992-ben résztvevője volt a bajai építészeti alkotótábornak. 1994-ben a Tér és Forma Építész Stúdió tagjaként Szeged Város alkotói díjában részesült. A Kamara megalakulásától, 1996-tól kezdve, tagja volt a Csongrád Megyei Építész Kamarának. Korszakokat átívelő tevékenységét számos középület, és lakóház fémjelzi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb