Közélet

Puritán politikusok országa: kijöttek a 2022-es vagyonnyilatkozatok, megszakadt a szívünk, olyan üresek

Szombat óta nyilvánosak az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyek szellősebbek, mint valaha: a Kocsis Máté és Simicskó István által benyújtott törvényjavaslat elfogadása óta a magyar szabályozás az Európai Parlamentben és Németországban használt rendszert vette át, vagyis, kikerült a dokumentumból az ingó és ingatlanvagyon, amelyek alapján a képviselők vagyonosodását eddig (úgy, ahogy) nyomon lehetett követni.

A néhol már-már spártaian puritán, egyben megmosolyogtató nyilatkozatokat IDE kattintva lehet megtekinteni, cikkünkben mindössze a két final boss és a szegedi képviselők vallomásait szemlézzük.

EZ EGY SZERÉNY ORSZÁG, NA. PURITÁN MINISZTERELNÖK, SZOLÍD ELLENZÉKVEZÉR

Orbán Viktor vagyonnyilatkozata alapján például mindössze azt lehet megtudni, hogy miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is a negyedik (bruttó 1 000 001 és ötmillió forint közötti) jövedelmi kategóriába tartozik, pártelnökként pedig nem kap fizetést. Havonta tehát bruttó kettő- és tízmillió forint között van valahol a fizetése.

Gyurcsány Ferenc bevallása szerint képviselőként havi bruttó 500 001 forint és egymillió forint között keres, míg az ALTUS Portfolió Kft.-nél „betöltött tisztségéből fakadóan” 2019-ben havi 19 millió, 2020-ban havi bruttó egy- és ötmillió, míg 2021-ben havi bruttó 500 001 és egymillió forint közötti bevétele volt. 

Binszky József, Gyurcsány Ferenccel, a tavaly októberi előválasztás fináléjában Szegeden. Fotó: Dr. Binszky József, FB.

SZABÓ SÁNDORNÁL ELTŰNT A MONDEO, MIHÁLFFY BÉLA EGYÉNI VÁLLALKOZÓKÉNT IS HASÍT

A szegedi 1-es választókerületet sokadjára megnyerő, ellenzéki Szabó Sándor nyilatkozata szinte üres, bár a tavalyi dokumentumban még volt egy 2017-es Ford Mondeo és egy 118 négyzetméteres szegedi lakóház, nomeg 600 OTP részvény, ezeknek az idénre nyoma veszett. A politkus mindössze két dolgot ikszelt be,

  • a képviselői munkáját,
  • és a jövedelmi kategóriáját, amely az MSZP-s szegedinél a 4-es, magyarán, 1 és 5 millió között keres havonta.

A 2-esben győzedelmeskedő Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) vele szemben több tételt is beírt a foglalkoztatás kategóriába,

  • országgyűlési képviselő,
  • SZETÁV felügyelőbizottsági tag,
  • titkár,
  • egyéni vállalkozó,
  • de még a szegedi önkormányzati képviselői pozíciója is megvan.

A fenti tételek közül az elsőnél 4-es, a másodiknál 1-es, az utolsó háromnál pedig 2-es szintű jövedelmi kategóriát jelölt be. Ezek a következő összegeket jelentik, a fent leírt számok sorrendjében: 1 és 5 millió, 100 és 200 ezer, 500 ezer és 1 millió közötti bruttó magyar forint. Mihálffy Béla legutóbbi dokumentumán egy 2017-es Suzuki Swift, illetve egy több, mint 6000 négyzetméteres tanyaterület, rajta egy 110 négyzetméteres ház fele tulajdonrésze is szerepelt, akárcsak Szabó Sándor esetében, ezek azonban nála is köddé váltak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb