Közélet

Puritán ország, puritán politikusokkal: Orbán Viktor fél év alatt egyetlen forintot sem tett félre, Suzuki Swift és használt Mondeo a szegedi képviselők vagyonnyilatkozataiban

Valamennyi esküt tett parlamenti képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló, volt képviselő és volt szószóló határidőre leadta a saját és vele közös háztartásban élő családtagja vagyonnyilatkozatát – közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke az MTI-vel. Cikkünkben a szegedi és Csongrád-Csanád megyei képviselők dokumentumaival foglalkozunk, a sort pedig a kormányfő bevallásával zárjuk.

Magyarország első női, egyben első szegedi köztársasági elnökének nyilatkozatát a reggeli órákban szemléztük le, a részleteket az alábbi írásunkban találod:

A négy Csongrád-Csanád megyei országgyűlési képviselő nyilatkozatait a választókerületeik sorrendjében szemlézzük:

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI 1-ES VÁLASZTÓKERÜLET: SZABÓ SÁNDOR

Szabó Sándornak a dokumentumok alapján nincs tartozása, nyugdíjbiztosítása és részvényei annál inkább. A Szeged nagyobbik részét átölelő 1-es választókerület képviselője egy 2017-es Ford Mondeo tulajdonosa, továbbá a nevén van egy szegedi, 118 négyzetméteres ház.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI 2-ES VÁLASZTÓKERÜLET: MIHÁLFFY BÉLA

Az áprilisban Mihálik Edvin zöld város tanácsnokot legyőző fideszes politikusnak egy 2017-es Suzuki Swift-je van, illetve 50%-ban az övé egy több, mint 6000 négyzetméteres tanyaterület, amelyen egy 110 négyzetméteres ház van.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI 3-ES VÁLASZTÓKERÜLET: FARKAS SÁNDOR

A szentesi Farkas Sándornak szülővárosában van egy családi háza, melynek 50%-ban a gazdája, plusz egy szántóföldje Fábiánsebestyén mellett. Kocsija nincs, motorcsónakja annál inkább.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI 4-ES VÁLASZTÓKERÜLET: LÁZÁR JÁNOS

Lázár János közel 40 (!) oldalon át részletezi vagyonnyilatkozatát, amely főleg mezőgazdasági területekből áll. A miniszter csakis 2021-ben 35 hektár szántót vásárolt Hódmezővásárhelyen, van 18 millió forint készpénze és egy adag tartozása is:

  • 18 millió forint személyi kölcsöne,
  • 38.9 milliónyi beruházási hitele,
  • 7.7 millió lízingje,
  • továbbá 50 milliós tartozása magánszemélyek felé.

EGY PURITÁN MINISZTERELNÖK

Meglepően puritán miniszterelnök képét rajzolja le Orbán Viktor idei vagyonnyilatkozata.

A dokumentumok szerint Orbán Viktor az elmúlt fél évben sem tudott egyetlen forintot sem félretenni, a kormányfőnek nincs megtakarítása, autója egyéb járműve, tulajdonrésze cégben.

Miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíján kívül más juttatást, ajándékot idén sem tüntetett fel. Vagyonnyilatkozata szerint továbbra is felerészben tulajdonosa a XII. kerületi házuknak, övé a felcsúti háza. Orbán Viktorral és feleségével, Lévai Anikóval még egy háztartásban él lánya, Flóra.

NEHÉZ KOMOLYAN VENNI A NYILATKOZATOKAT

Ha már a szegedi önkormányzat nem éppen példás átláthatósága miatt szóba került a Soros György nevéhez köthető Transparency International, idéznénk pár gondolatot a szervezettől.

Mint írják, a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát. “A polgárok joggal várják el, hogy az adójukból fizetett választott tisztviselők, valamint a közszféra más dolgozói érdemben adjanak számot a vagyonuk eredetéről. A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó hatályos szabályok ezt nem biztosítják” – áll a szervezet közleményében.

A vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb