Sport

Hüttner Csaba: Kopasz Bálint világklasszis, ő a világbajnokság egyik legnagyobb csillaga

Elégedetten értékelte a magyar válogatott kanadai világbajnoki szereplését Hüttner Csaba szövetségi kapitány, kiemelve, hogy az új olimpiai számokban két aranyat és egy bronzérmet szereztek a hazaiak, ami a fiatalos együttestől kifejezetten jó eredménynek számít. Mint mondta, a szegedi születésű Kopasz Bálint világklasszis. Az, hogy párosban is nyert, megmutatja, hogy ő a világbajnokság egyik legnagyobb csillaga.

A magyar válogatott szövetségi kapitányát a rendezvényt követően faggatták a világbajnoki helyszínen tapasztalható körülményekről. „A szervezéssel nem volt problémám, mindent sikerült jól lebonyolítani, de a helyszín nem igazán felel meg a világbajnokságnak, hiszen nincs felevezősáv, a szél túlságosan befolyásolja a versenyeket, és nincsenek kiszolgálólétesítmények – sátrak a parton, a hajók elhelyezése nem ideális, nap közben nem volt például meleg étel sem, ezek pedig nem igazán versenyzőbarát tényezők” – felelte Hüttner Csaba.

KOPASZ BÁLINT ÉS NÁDAS BENCE ELKÉPESZTŐT FUTOTT A VERSENYEN

Természetesen a fő irányvonal ettől függetlenül a hazaiak szereplése volt, az pedig remekül sikerült, hiszen négyszer állhattak a dobogó legmagasabb fokára:

  • a szegedi születésű Kopasz Bálint K–1 1000 méteren, és a szintén szegedi Nádas Bencével K–2 500 méteren is a legjobbnak bizonyult, 
  • a Kiss Blanka, Lucz Anna kettős 200 méteren lett aranyérmes,
  • Kőhalmi Emese pedig K–1 5000 méteren védte meg világbajnoki címét.

Ami a többi érmet illeti, Rendessy Eszter K–1000 méteren lett második, a bronzérmekkel pedig gyakorlatilag el lehetett volna árasztani a Banook-tavat, hiszen:

  • Csizmadia Kolos (K–1 200 méter),
  • a Noé Bálint, Kulifai Tamás kettős (K–2 1000 méter),
  • Lucz Anna (K–1 200 méter),
  • a Bragato Giada, és a szegedi Nagy Bianka duó (C–2 200 és 500 méter),
  • valamint a Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka négyes (C–4 500 méter) is harmadik lett.

Mindez azt jelentette, hogy a magyar válogatott négy arannyal, egy ezüsttel és hat bronzzal fejezte be szereplését a kanadai világbajnokságon, amivel az éremtáblázat második helyén zárt.

NAGY TÖBBSÉGGEL PONTSZERZŐ HELYEN VÉGEZTEK

Hüttner Csaba pedig érhetően elégedetten értékelte a hazaiak szereplését: “Az olimpiai program átalakult, kettővel kevesebb [tíz] versenyszámot rendeznek meg Párizsban, ezekben két aranyat és egy bronzot szereztünk, az új számok tekintetében három érem mindenképpen pozitív, főleg úgy, hogy a hat tokiói olimpiai bajnokból csak egy volt itt. A fiatalok a várakozásoknak megfelelően nagy többségében pontszerző helyen végeztek, ami elsőre mindenképpen jó eredmény. Még a fiatalabb csapattal is megnyertük a pontversenyt, és ha van még egy ezüst, akkor az éremtáblán is elsőként végezhettünk volna, amire megvolt az esélyünk, de az 5000 méteren történt változtatásokból sajnos nem jöttünk ki olyan jól, mint vártuk: Balla Virágot beborították a vízbe, Adolf Balázs beszorult, Noé Bálintnak a kormánya felütődött – összegezte a világbajnoki szereplést a kapitány. „Azt hiszem, azt nem lehet mondani, hogy túlteljesítette a várakozásokat, hiszen Kopasz Bálint világklasszis. Az, hogy párosban is nyert, megmutatja, hogy ő a világbajnokság egyik legnagyobb csillaga” – mondta Hüttner Csaba.

JÖN AZ EB

Ami a folytatást illeti, a versenyzőknek nincs sok idejük pihenni, hiszen ugyanezzel a csapattal vágunk neki a müncheni Európa-bajnokságnak, amelyet augusztus 18–21. között rendeznek meg. Hogy melyek a célkitűzések?

„Nem tudjuk még a nemzetközi mezőnyt, ha a riválisok ugyanazokkal a versenyzőkkel indulnak, akkor reálisan nagyjából ezeket az eredményeket érhetjük el. Annyi a nehézség most, hogy haza kell menni, át kell állniuk a versenyzőknek, aztán gyakorlatilag indulhatunk is az Európa-bajnokságra” – zárta mondandóját Hüttner Csaba. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb