Blog

Szeged az ország turisztikai gyöngyszeme: a legjobb útiajánló, amit olvashatsz a Napfény városáról

Szegediként mindig szívet melengettető, ha városunkat méltató cikkeket olvashatunk, s büszkén konstatálhatjuk, hogy azok, akik nem a Napfény városában élnek, mennyi szépséget találnak történelmi jelentőségű épületeinkben, Szeged kultúrájában és művészetében. Szombat este Botka László polgármester osztotta meg Facebook oldalán a novekedes.hu útiajánlóját, melyben a legmutatósabb magyar városnak, az ország turisztikai gyöngyszemének titulálták Szegedet.

SZEGED TŰNIK ITTHON A VIDÉKI TELEPÜLÉSEK KÖZÖTT LEGINKÁBB NAGYVÁROSIASNAK

Mint írták, az 1879-es árvíz szinte teljesen elpusztította Szegedet, ám a város romjaiból, a hatalmas világszintű összefogásnak köszönhetően, újjáéledt és elnyerte mai, a megyeszékhelyek sorában is egészen egyedi formáját. A cikk szerint a körutak, a sugárutak és a XIX. századi paloták nagy száma miatt itthon a vidéki települések között talán Szeged tűnik a leginkább nagyvárosiasnak, ahol az utóbbi években is több komoly turisztikai fejlesztés történt, ami nagy vonzóerő lehet az idelátogatóknak.

A FOGADALMI TEMPLOMBÓL PAZAR KILÁTÁS NYÍLIK SZEGEDRE

A turisztikai ajánló elsőként a Szegedi Dóm megtekintését javasolja az idelátogatók figyelmébe. Mint írták, a felújított Fogadalmi templomban bejárhatjuk a teljes altemplomot, ahol helyi hírességek sírjait is megtekinthetjük, de akár fel is mehetünk a nyugati torony tetejére. Kiemelték, a toronyba nem egyszerű a feljutás, 302 lépcső vezet fel a csúcsra, de igazán megéri végigküzdeni a felfelé vezető utat, hiszen a toronyból pazar kilátás nyílik Szegedre.

KIHAGYHATATLAN ÉLMÉNYT KÍNÁL A SZEGEDI VADASPARK ÉS A FÜVÉSZKERT

Remek szórakozást kínál az egész családnak a Szegedi Vadaspark, ahol az egzotikus állatok mellett külön részleg foglalkozik a hazai haszonállatok megismertetésével. A Szegedi Füvészkertben pedig a tündöklő virágokban gyönyörködhet a kilátogató, de akad itt rózsakert, üvegház, tanya, egy kisebb vízesés, meg egy pompázatos tó is, amelyen hemzsegnek a lótuszvirágok. 

SZEGED LEGCSODÁLATOSABB ÉPÜLETEI KÖZÖTT TARTJUK SZÁMON A MÓRA FERENC MÚZEUMOT ÉS A REÖK-PALOTÁT

A Móra Ferenc Múzeum patinás épülete városképünk meghatározó része. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között. A Reök-palota Szeged belvárosában található gyönyörű szecessziós épület, amely 1907-ben épült Magyar Ede tervei alapján. A lépcsőházában található virágmintás korlátok a magyar iparművészet igazi remekei.

SZEGED KÖZÉPKORI EMLÉKEI KÖZÜL A LEGMONUMENTÁLISABB AZ ALSÓVÁROSI FERENCES TEMPLOM

A  szegedi ferences templom és kolostor, a pannonhalmi apátság épületei után Magyarország második legrégibb ilyen jellegű épületegyüttese, mely hazánk középkori emlékei között kétség kívül az egyik legmonumentálisabb.

ÉRDEMES A SZEGEDI VÁR ROMJAIT IS MEGTEKINTENI

A novekedes.hu ajánlója szerint a szegedi vár is megér egy kitérőt. Kis területen egy egészen ötletes kiállítást rendeztek be a romokban. Videókon és az interaktív kijelzőkön keresztül játékosan ismerkedhetnek meg a látogatók Szeged történelmével.

SZEGEDEN TALÁLHATÓ A VILÁG NEGYEDIK LEGNAGYOBB ZSINAGÓGÁJA

A szegedi Új zsinagóga 1900 és 1902 között épült, Baumhorn Lipót tervei alapján, Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Építészetileg eklektikus stílusú épület, szecessziós, mór-arab-mediterrán, barokk, gótikus, román stíluselemekkel, melyet 2017-ben újítottak fel. Szeged város egyik legfontosabb műemléke, kiváló akusztikájának és 1340 ülőhelyének köszönhetően rendszeresen komoly- és könnyűzenei koncerteket is tartanak benne.

Forrás: novekedes.hu

Fotók: Szabó Dávid, Zombori József és novekedes.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb