Közélet

A helyi önkormányzatok szövetsége kéri Orbán Viktort, hogy vonja vissza a tűzifa rendeletet

Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levélben hazánk legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét (Szegedet és Hódmezővásárhelyt egyelőre nem) tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége azt kezdeményezi, hogy a Kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) rossz jogalkotói döntésnek nevezte a rendeletet, öt érvet sorakoztatva fel:

  • A rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban tűzifakénti felhasználásra, nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég és tönkreteszi a kályhákat, kazánokat.
  • A rendeket veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot.
  • A fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok a rendelettel felülírása évtizedekkel is hátráltatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben.
  • A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás nem megengedhető.
  • Ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

Mint a 24 írja, a levelet Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök írta alá, aki egyben Tab fideszes polgármestere. A szövetségbe Csongrád-Csanád megyében 36 település tartozik bele – többek között Makó, Szentes, Csongrád – azonban Szeged nem szerepel a nyilvánosan elérhető taglistán.

Az eredeti levelet itt találod:

Korábbi cikkeink a témában:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb