Szegedi Arcok

Letoha Tamás: csak várunk a következő vakcinákra, miközben a világpiacon tapasztalt árrobbanás sose látott kihívások elé állítja az embereket

Müller Cecília, országos tisztifőorvos körlevélben figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél. A tisztifőorvos közlése szerint 2022-ben augusztus elejéig 346 megbetegedés történt. Ez azért minősül soknak, mert az utóbbi években rohamosan csökkent a hepatitis A-hoz köthető megbetegedések száma. Ennek kapcsán megkérdeztük Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvost, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetőjét, mit kell tudni erről a vírusról és hogyan gátolható meg a terjedése.

A FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS LEGINKÁBB AZOKON A TERÜLETEKEN TERJED, AHOL ALACSONYABBAK A HIGIÉNIÁS VISZONYOK

Dr. Letoha Tamás elmondta, a Hepatitis A vírus általában emberi fekáliával szennyezett élelmiszer, valamint ivóvíz útján terjed, ami azt jelenti, hogy leginkább azokon a területeken terjed, ahol alacsonyabbak a higiéniás viszonyok. A fertőző májgyulladás esetében sokkal nagyobb szerepe van a higiéniának, mint mondjuk a koronavírus esetében, mivel ez utóbbi légúton terjed, tehát azzal, hogy ügyelünk a megfelelő higiéniára még nem biztos, hogy elkerülhetjük. A fertőzött kilégzés útján is terjesztheti a vírust, míg a Hepatitis A terjedése az emberi bélsáron keresztül történik, tehát itt sokkal nagyobb szerepe van a megfelelő higiéniás körülmények megteremtésének, a 21. századi életkörülmények kialakításának, mert ez képes a vírus tovább burjánzását megállítani.

NEM LEHET EZT A VÍRUST KIZÁRÓLAG VAKCINÁZÁSSAL VISSZASZORÍTANI

“Természetesen a fertőző májgyulladás ellen is van vakcina. Elölt vírus alapú, illetve gyengített vírus alapú vakcina, amelyeket évtizedek óta használnak és hatékonyan működik, de ezeknek a vakcináknak is a szerepe akkor eredményes, ha maguk az életkörülmények olyanok, amelyek megakadályozzák a terjedését. Nem lehet ezt a vírust csak és kizárólag vakcinázással visszaszorítani, hiszen az alacsony higiéniás viszonyok táptalajként szolgálnak a terjedésének” – mondta el Letoha Tamás, majd hozzátette, jelenleg nagy talány, hogy a 21. századi civilizált körülmények között mi okozza a vírus felbukkanásában az emelkedést.

VÍRUSMENTES VILÁG SOSE LESZ

Ahogy a kutatóorvos fogalmazott, vírusmentes világ sose lesz, gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy az ember a természet része, az, hogy vírusokkal ne találkozzunk, lehetetlen, főként a légúton terjedő vírusok esetében igaz ez, mint a koronavírus. Letoha Tamás szerint a megfelelő prevenció, a lakosság felkészítése, az ellátó hálózat, mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve a házi orvosi ellátás megfelelő szerepe kimagasló a koronavírus fertőzések leküzdésében.

“SOKKAL TÖBBET VÁRTAM A VAKCINÁKTÓL”

Arra a kérdésre, érdemes-e ősszel, ha még nem vette fel az ember, a negyedik oltást is a koronavírus ellen beadatni, Letoha Tamás elmondta, ez mindenkinek a saját döntése, amit érdemes a házi orvosával egyeztetni. “Megmondom őszintén, én ezektől a vakcináktól sokkal többet vártam. Gyakorlatilag már két éve megy a vakcina kampány és még mindig a koronavírusról beszélünk és úgy várunk a következő vakcinákra, mint a megváltásra, miközben a világpiacon tapasztalt árrobbanás sose látott kihívások elé állítja az embereket” véli a kutatóorvos.

A CIVILIZÁCIÓ ALAPVETŐ MŰKÖDÉSÉT HÁTRÁLTATJA A PÁNIKHANGULAT

Dr. Letoha Tamás elmondta, az, hogy vírusok jönnek, felbukkannak, majd elkezdenek terjedni egymás után, mint a koronavírus, a majomhimlő, a fertőző májgyulladás, fenntartanak egy állandó pánikhangulatot a lakosság körében. “Azt gondolom, hogy most már a civilizáció alapvető működését hátráltatja az a pánikhangulat, ami megy a médiában” Ennek feloldásaként a kutatóorvos szerint népegészségügyileg egy racionálisabb védekező stratégiát lenne szükséges meghatározni.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ DR. LETOHA TAMÁSSAL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Dr. Letoha Tamással, melyből még többet megtudhatsz a fertőző májgyulladásról, a koronavírusról és a majomhimlőről.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb