Közélet

Eső után népharag – kiakadtak a Szegedi Szabadtéri vendégei, többen jogi lépéseket fontolgatnak

Vajon ezt a balhét is elviszi az OMSZ? Mint korábban elsőként megírtuk, az Államalapítás Ünnepére beharangozott, végül elmaradt ítéletidő miatt a fővárosi tűzijáték-légiparádé kettőshöz hasonlóan a Szegedi Szabadtéri Játékok Chicago című előadását is le kellett fújni. Annak ellenére, hogy már másnap bepótolták az előadást, valóságos indulat-cunami indult el a szervezők felé, többen jogi lépéseket fontolgatnak, a károsultak pedig egy újonnan létrehozott Facebook csoportban fogtak össze. Az ügyben közleményt adott ki a színház vezetősége és Barnák László főigazgató is megszólalt.

Pocsék időt prognosztizáltak az Államalapítás Ünnepére, sőt, napközben is esett, mint az utóbbi idők egyik leglátványosabb Szeged365 olvasói videójából kiderült, még a rókusi telefontoronyba is belecsapott a villám.

@szeged365

Bumm… Így csapott a villám a Rókusi körúti telefontoronyba. Köszönjük a videót Ritter Tamás olvasónknak!

♬ original sound – Szeged365 –

A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői a délutáni órákra úgy döntöttek, hogy 24 órával későbbre, augusztus 21-re napolják a Chicago-t, valamint az azt megelőző backstage-bejárást. Aznap este végül nem esett a városban, olyannyira, hogy a Széchenyi térre, az Államalapítás Ünnepére szervezett Kozmix-buli és a Lányi Laláékat követő Útközband-utcabál is telt házzal tudott végigmenni, az utóbbiakról itt írtunk:

FACEBOOK-CSOPORTOT HOZTAK LÉTRE A KIAKADT VENDÉGEK, TÖBBEN JOGI ÚTRA IS ELVINNÉK A DOLGOT

Annak dacára, hogy a színház a vasárnapi esőnapon annak rendje és módja szerint pótolta az előadást, a közönség egy része alaposan kiakadt, először a Szegedi Szabadtéri Játékok Facebook-oldalát özönlötték el a kommentek, majd létrejött egy károsultakat tömörítő csoport is, amelynek jelenleg 150 tagja van, és a bejegyzések tanúsága szerint jogi útra terelnék az ügyet.

A felháborodás egyik legjellemzőbb oka, hogy a közönség jelentős része nem helyi lakos, ezért a műsorváltozás miatt szükséges ismételt szállásfoglalást és az utazás megszervezését nem mindenki tudta lebonyolítani, a vasárnapi időpont pedig a késői kezdés és a másnapi munkanap miatt sokak számára megoldhatatlan volt. A “Szegedi Szabadtéri Chicago károsultak csoportja” felületen többen is 100 ezer forint feletti kárról számolnak be, amely a jegyárak mellett az utazási és szállási költségeikből jött össze.

ÍGY REAGÁLTAK A SZERVEZŐK

A Barnák László igazgatóval készült interjút lentebb görgetve találod, elsőként pedig mutatjuk, hogyan reagáltak a szervezők. Az alábbi közlemény viszonylag későn, szerdán jelent meg:

“Kedves Nézőink!

A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége nézőinek és dolgozóinak biztonsága érdekében hozta meg a szombati előadások elhalasztásáról szóló döntést. Fesztiválunk az előadásoknak nemcsak megkezdésére, de teljes terjedelmükben, biztonságos körülmények közti megtartására törekszik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati tájékoztatása alapján kikért véleménye szerint ezt veszélyeztette az időjárás. Minden az Általános Szerződési Feltételekben foglaltaknak megfelelően történt. Továbbá éppen azért szerveztük csütörtökre a hét első előadását, hogy amennyiben szükséges lesz beiktatni esőnapot, az ne hétköznapra kerüljön. Ennek ellenére sajnáljuk, hogy így nem minden jegyvásárlónknak nyílt módja osztozni a többi néző örömében. A Szabadtéri Játékok előadásait idén közel 65000-en látták.

A Fesztivál szervezőit a szombati programok esetében is az elővigyázatosság vezérelte, és a cél, hogy előadásaink teljes terjedelmükben megvalósulhassanak.

BARNÁK LÁSZLÓ: DÖNTŐ ÉRV VOLT, HOGY A TELEFONTORONYBA IS BELECSAPOTT A VILLÁM

Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a Fidelio kérdésére elmondta, arra törekedtek, hogy minél előbb tájékoztatást tudjanak nyújtani a nézőknek. A főigazgató kitért arra is, hogy a mindenki számára elérhető működési szabályzat rendelkezik az esőnapok megtartásának lehetőségéről. „Az esőnapokat már az előadások napjával egy időben kihirdetjük, ezt a dátumot a nézők a jegyvásárlással tudomásul veszik, és elfogadják, hogy számítani lehet ilyen csúszásokra” – mondta Barnák, hozzátéve, hogy a szabályzatban írnak az esőnapok megtartásáról is: a pótnapon rossz idő esetén a meghirdetett időponttól számított legfeljebb két óráig várnak a kezdéssel, jelen esetben este 9-től 11-ig.

„Természetesen a Szabadtéri rendelkezik a rendezvény elmaradásra vonatkozó biztosítással is, amely alapján abban az esetben, ha a meteorológiai szolgálattól olyan konkrét írásos visszajelzést kapunk, ami az előadást és a nézőket veszélyeztető időjárási helyzetről számol be, akkor élhetünk az előadás esőnapra történő áthelyezésével.”

A Szegedi Szabadtéri stábjának külön szerződése van az Országos Meteorológiai Szolgálattal a közvetlen információszolgáltatás érdekében. A szervezet a kérdéses, augusztus 20-i napra citromsárga figyelmeztetést adott ki egész Csongrád-Csanád megyére.

„Aznap a szegedi telefontoronyba bele is csapott a villám, nem sokkal az előtt, hogy kihirdettük az esőnapot. Ez döntő érv volt” – mondta az főigazgató.

„Minden jogi előírásnak megfelelve, a nézők és alkotók biztonságát szem előtt tartva hoztuk meg a döntést egy olyan körbekerített, csaknem 4000 ember befogadására alkalmas játszóhelyre vonatkozóan, amely fémből épült fel, tehát könnyebben bevonzhat egy esetleges villámlást” – magyarázta a színházi lapnak Barnák László. Az igazgató az interjúban reagált azokra az érvekre is, amelyek a nézők felől érkeztek a vasárnapi esőnap kapcsán, hangsúlyozva az emberek biztonságának fontosságát, illetve kitért arra is, hogy mindent megtettek az emberek pontos tájékoztatása érdekében. A halasztásról szóló hírt közzétették a felületeiken, valamint tájékoztatták a médiumokat is (ezt a Szeged365 részéről maximálisan meg tudjuk erősíteni, e-mailben és telefonon is azonnal jött a drót), hogy mindenkihez eljusson az információ, és aki vidékről érkezne, még időben mérlegelhesse a lehetőségeit.

Rendhagyó módon idén csütörtöktől játszottak három telt házas előadást a kérdéses hétvégén, és mindenképpen szerették volna, ha a legközelebbi esőnap még hétvégére esik, ezt pedig csak a jelenlegi formában tudták megoldani.

Az idei évadról az igazgató elmondta, nagyon sajnálja, ha csak egyetlen jegyet váltó néző is lemaradt az előadásról, ugyanakkor összességében sikeresnek ítéli a nyarat. A Szabadtéri előadásait több mint 60 ezer ember látta, és újdonsággal is szolgálhattak a közönségnek, hiszen elindítottak egy olyan új koncertsorozatot, amelyre eddig nem volt példa a fesztivál történetében.

VAJON ERRŐL IS AZ OMSZ TEHET?

Nem a Chicago volt az egyetlen program, amely a bizonytalan időjárás áldozata lett az Államalapítás Ünnepén, mint aznap megírtuk, a nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs szombat délben megtartott ülése után bejelentették, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt lefújják a tűzijátékot. Az ügyből végül masszív botrány lett, miután néhány kormányközeli médiában megjelent egy-két cikk arról, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tévedhetett, hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya bejelentette: azonnali hatállyal távozik a posztjáról az OMSZ elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese.

“A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés”

– szólt a közlemény.

Fotók: Szegedi Szabadtéri Játékok

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: look these up
'Fel a tetejéhez' gomb