Közélet

Sumákolt a LIDL a hatósági áras termékekkel, többmilliós bírságot kaptak

Nem csak az Aldi, a Lidl is megbukott a hatósági áras termékekkel – írja a Világgazdaság, akik szerint a német láncnál rendszeresen visszatérő probléma, hogy törvényellenesen visszafogják az említett portékákból álló kínálatukat.

Eddig legalább négy esetben követett el a Lidl Magyarország Bt. jogsértést a hatósági áras termékek értékesítése kapcsán – ez derül ki a jogerős fogyasztóvédelmi határozatok átvizsgálásából. Ezekért a hatóságok összesen kis híján 4 millió forintra bírságolták a kiskereskedelmi láncot.

A Lidl nem azon bukott meg, hogy drágábban adta volna a jelen állás szerint október 1-jéig hatósági áras termékeit – ahogy arra az Aldi esetében volt példa – hanem mert az egyes hatósági áras termékekből kisebb készletet tartott az adott boltjában, mint amennyit kötelező lett volna. 

A portál az alábbi eseteket sorolta fel:

BARCSON LISZTET “FELEJTETTEK EL” ÁRULNI

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya március 16-án tartott helyszíni ellenőrzést Barcson az egyes alapvető élelmiszerek hatósági árának témavizsgálatában. Ennek során bukott ki, hogy a Lidl itteni áruháza bizonyítottan nem rendelkezett a BL 55 búzafinomliszt hatósági áras termékkel. A hatóság emiatt egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A törvény egyértelműen fogalmaz: az árak megállapítását rögzítő 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet szerint a kereskedő köteles a 2021. október 15. napján forgalmazott, az idén februártól hatósági áras termékek további forgalmazására és ezekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséggel rendelkeznie.

MÁR MEGINT EZ A FRÁNYA LISZT, EZÚTTAL SIÓFOKON

Ugyancsak a Somogy Megyei Kormányhivatal szúrta ki hatósági ellenőrzés során április 12-én (kedden), hogy a Lidl Magyarország siófoki üzlete nem rendelkezett a kínálatában hatósági áras BL 55 búzafinomliszttel. Nem egyszeri alkalomról volt szó, ugyanez a bolt egy nappal korábban se árult ilyet, április 10-én (vasárnap) pedig mindössze négy darab búzafinomliszt-termék volt a polcain. Mindez azért is volt szembeötlő, mert a vállalkozás által megküldött adatok szerint

az érintett termék 2021. évi átlagos napi mennyisége vasárnap 291, hétfőn 385, az ellenőrzés napján, kedden pedig 300 kilogramm volt.

A jogszabály alapján ugyanennyi mennyiséget kellett volna tartania a Lidlnek az idén is. A mulasztásra a fogyasztóvédelmi főosztály válasza ugyancsak egy egymillió forintos bírság volt.

AHOL SEMMI SEM STIMMELT: LIDL SZÉKESFEHÉRVÁR

Székesfehérváron semmi sem stimmelt a Lidl polcain – jegyzi meg a VG, a jogsértés itt hatféle termékkört érintett, tehát 

  • a kristálycukrot, 
  • a búzafinomlisztet, 
  • a finomított napraforgó-étolajat, 
  • a házi sertéscombot, 
  • a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvéget, 
  • valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejet is.

A hatóság 1,8 millió forintra büntette a céget.

SZÉKESFEHÉRVÁR, CHAPTER 2

A Fejér Megyei Kormányhivatal egy másik Lidl üzletet is felkeresett Székesfehérváron. Március 21-én „az egyes alapvető élelmiszerek hatósági árának ellenőrzése” témavizsgálat keretében azt vette észre, a vállalkozás nem tett eleget a jogszabály előírásának, és az ellenőrzés napján csirkemellből nem árusított legalább akkora mennyiséget, mint amekkora a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi forgalmazott mennyiség volt.

A Lidl szerint a hétfői napi átlagos mennyiség bőven rendelkezésre állt. A fogyasztóvédelmi osztály ezt nem fogadta el, és 150 ezer forintos büntetést számlázott ki a kiskereskedelmi láncnak.

Forrás: VG

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb