Közélet

High Life, a kampány után: MZP még júniusban is több százmilliós támogatást kapott Amerikából

Még júniusban is százmilliók érkezhettek Amerikából Márki-Zay Péter mozgalmához a kormánypárti Magyar Nemzet és az ellenzéki Telex szerint. Hódmezővásárhely polgármestere arról vallott nemrég, hogy még az idei választási kampány után is kapott a mozgalma támogatást egy olyan amerikai szervezettől, amely Soros Györgyhöz köthető. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász pedig úgy véli: a pártfinanszírozás szempontjából tiltott külföldi pénz került a baloldali kampány gépezetébe.

MÉG JÚNIUSBAN IS REPKEDTEK AZ AMERIKAI SZÁZMILLIÓK

Többszáz millió forintos támogatás érkezett még júniusban is Amerikából a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak egy alapítványtól – árulta el a Magyar Hang podcastjában Márki-Zay Péter egykori ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A szomszéd polgármester azt állította, emiatt nem tudta még nyilvánosságra hozni a teljes kampányelszámolást.

Az adományok elszámolását hiányolta korábban Márki-Zay több egykori szövetségese. Gyanújuk szerint a fel nem használt pénzeket a mozgalom egysze­rűen megtartotta.

Erre MZP úgy reagált, hogy minden forintot Orbán Viktor leváltására vettek igénybe és fognak felhasználni.

HOLLIK ISTVÁN: VAJON MIT KÉRT SOROS GYÖRGY A PÉNZÉRT?

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta, ez egy újabb olyan ügy, amelyben Márki-Zay Pétert hazugságon kapták. Szerinte 

“az eset jogi aggályokat is felvet, mert pártot külföldről nem lehet finanszírozni.”

Hozzátette, Márki-Zayék „visszaéltek a joggal”, amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt. Az már csak hab a tortán, hogy a szervezet, amelyik több száz millió forintot utalt Márki-Zayéknak, ezer szállal kötődik Soros Györgyhöz – egészítette ki. Úgy vélte, tiltott kampányfinanszírozásnak minősülnek a hódmezővásárhelyi polgármester szervezetéhez juttatott anyagi források. Hollik szerint MZP külföldi befolyás alatt volt, és ezért a pénzért az adományozók „szoktak kérni valamit”. A kommunikációs igazgató végül feltette a kérdést: vajon „mit kért Soros György a sok száz millió forintért?”

ACTION FOR DEMOCRACY: ŐK NEM KAMPÁNYTÁMOGATÁST ADTAK, CSAK CIVIL SZERVEZETET TÁMOGATTAK

A podcast felvétele után a Magyar Hang megkereste Action for Democracy-t. Mint a Telex által szemlézett válaszlevélben megerősítették, valóban több részletben küldtek támogatást az MMM-nek és azt az MMM magyarországi bankszámlájára utalták, viszont az írták, hogy

nem nyújtottak senkinek sem kampánytámogatást, az MMM-et mint civil szervezetet támogatták,

amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen, mint amilyenek például a magyarországi LMBTQ-ellenes jogszabályok.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb