Szegedi Arcok

“Ha kiengednének sem akarnék beilleszkedni a társadalomba” – Bene László, a rettegett skálás gyilkos köszöni jól van, szabadnak érzi magát a Csillag Börtönben

Már 28 éve raboskodik a szegedi Csillag Börtönben Bene László, a rettegett skálás gyilkos, aki a 90-es években társával, Donászi Aladárral több rablásért és négy ember életének kioltásáért felelt. A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, s ahogy a Borsnak adott interjújában fogalmazott, már beletörődött sorsába, nem is akarja, hogy kiengedjék, megvan mindene a börtön falai között, a szándék sincsen meg benne, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba.

BENE LÁSZLÓ MÁR NEM ELŐSZÖR ÜL A CSILLAG BÖRTÖNBEN, ITT ISMERKEDETT MEG KÉSŐBBI BŰNTÁRSÁVAL, DONÁSZI ALADÁRRAL IS

Bene Lászlót már huszonéves korában rendszeresen tetten érték a rendőrök autólopások és rablások miatt, mégsem hagyta abba, önkiszolgáló üzletek pénzszállítmányainak elrablása miatt a hetvenes évek végén visszaesőként a szegedi Csillag Börtönben kötött ki, akkor hét évet kapott. Ekkor ismerkedett meg későbbi bűntársával, Donászi Aladárral, akivel az együtt letöltött idő alatt már közös akciókat terveztek.

Bene és Donászi fantomképei a reggeli címlapon a Mai Nap 1992-es számából Forrás: index.hu

ELSŐ GYILKOSSÁGBA TORKOLLÓ RABLÁSUK A BUDAI SKÁLA ÁRUHÁZ BEVÉTELÉT SZÁLLÍTÓ TAXI MEGTÁMADÁSA VOLT – EZUTÁN RAGADT RÁJUK A SKÁLÁS GYILKOS NÉV

Első, gyilkosságba torkolló rablásuk 1992. május 11-én a Budai Skála áruház bevételét szállító taxinak megtámadása volt. Bene László egy autóval elállta a pénzt szállító taxi útját, Donászi Aladár pedig a taxihoz lépett és szó nélkül főbe lőtte a pénzt továbbító egyetemistát. Mindeközben Bene László a taxi menekülő sofőrjét lőtte le, majd felnyalábolták a pénzeszsákokat és elmenekültek. A pénzszállító diák belehalt a sérülésekbe, a taxi sofőrje súlyos sebesülésekkel, de túlélte a támadást. A bűnöző páros e támadás után kapta a skálás gyilkos nevet. A sors fintora, hogy akciójuk sikertelennek bizonyult, a rablók csak üres zsákokat vittek el.

A rablás helyszínén rekonstruálják a történéseket Donászi Aladárral Fotó: Origo

A RETTEGETT BŰNÖZŐ PÁROS EZT KÖVETŐEN KÉT VADÁSZ ÉLETÉT OLTOTTA KI

A rettegett bűnöző páros következő gyilkossága 1992. november 8-án történt, amikor Donászi Aladár és Bene László Sárszentmihály külterületén a lövészetet gyakorolták. A gyakorlat közben azonban vadászok tűntek fel, akik azt hitték, hogy végre rábukkantak a környék vadállományát tizedelő orvvadászokra. Donásziék tűzpárbajba keveredtek a vadászokkal, mindkettőt agyonlőtték.

Donászi Aladár a helyszíni szemle során az erdőben Fotó: egyperceskrimi.blog.hu

UTOLSÓ KÖZÖS RABLÁSUK SORÁN 15 MILLIÓ FORINTOT ZSÁKMÁNYOLTAK

Ezt követően még két közös rablás fűződött a skálás gyilkosok nevéhez: 1993. január 22-én az újpesti Alfa áruház pénzszállítóját akarták kirabolni, de itt pénzt nem szereztek. Utolsó akciójukra pedig 1993. november 13-án került sor, amikor Donászi Aladár kirabolta a soroksári 1-es postát, Bene László pedig az épület előtt várta. Itt 15 milliót forintot sikerült zsákmányolniuk.

A BŰNÖZŐ PÁROS VISZONYA ANNYIRA MEGROMLOTT, HOGY AZT VÁRTÁK, MELYIKÜK VÉGEZ ELŐBB A MÁSIKKAL

Ekkor a bűnöző páros sohasem felhőtlen viszonya már eléggé megromlott, ahogy Bene László az interjúban fogalmazott, addigra olyan viszonyban voltak Donászival, hogy tulajdonképpen azt várták, melyikük végez előbb a másikkal. Bene már terveket is szőtt társa meggyilkolására, ám ezek a tervek végül nem valósultak meg.

BENE LÁSZLÓ TETTÉT AZÓTA SEM BÁNTA MEG, NINCS SZÁNDÉKÁBAN BEILLESZKEDNI A TÁRSADALOMBA AKKOR SEM, HA SZABADULNA

A két bűnözőt 1994. május 4-én fogták el a rendőrök. 1995 elején életfogytiglani börtönre ítélték őket. Donászi Aladár 2001-ben öngyilkos lett sopronkőhidai cellájában, Bene László azóta is a Csillag Börtönben tölti börtönéveit. Büntetése ugyan 2014-ben letelt, ám mindez nem jelenti azt, hogy automatikusan szabadlábra helyeznék. Hol a bíróság, hol az ügyészség utasította el a szabadlábra helyezési kérelmét. Többek között azért, mert tettét nem bánta meg, sőt a szándék sincsen meg benne, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba.

“A BÖRTÖNBEN SZABAD VAGYOK”

„Engem csak a halál visz innen ki. Eddig sem reménykedtem abban, hogy kiengednek. De már nem bánom, hogy itt halok meg. Nekem a szabadság érzése a legfontosabb. Itt, a börtönben szabad vagyok, rendben vagyok, olvasok, írok. De ha valami csoda folytán kiengednének, én már nem akarnék beilleszkedni a társadalomba” – mondta el az elítélt a Bors kérdésére. Az is kiderült, Bene László idén augusztusban töltötte be a 70. életévét, rokonai Skype-on felköszöntötték, sőt nevelt gyermekei még süteményt is küldtek be neki.

Forrás: Bors/metropol.hu/wikipedia

Fotók: blikk.hu/origo.hu/mediaiuris.hu/egyperceskrimi.blog.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb