Kikapcs

Gut, besser, Szeged International Airshow – mától szemeket az égre, délután indul az égi őrület!

Gut, besser, Gösser – tartja a német sörmárka szlogenje, amiről valahogy a ma induló SZIA – Szeged International Airshow jut az eszünkbe, csak így, ebben a formában:

  • nagy,
  • még nagyobb,
  • marha nagy,
  • hú az anyját, de nagy,
  • és végül, SZIA, avagy az ország (egyik) legnagyobb repülős rendezvénye.

A tegnap este 10-ből 9 szegedire frászt hozó, egyben akarva-akaratlanul is erőteljes promo-értékű Gripen érkezése egyértelmű jelzése volt, hogy órákon belül elrajtol az égi őrület, mi pedig egy csokorba gyűjtöttük az összes dolgot, amit az utóbbi napokban kérdeztek a Szeged365 olvasói. Programok, jegyek, drónok egy helyen, megspékelve szervezői interjúkkal és szubjektív gondolatokkal.

HÁROM NAP, HÁROM TEMATIKA

Egy évek óta jól muzsikáló fesztivál szervezésekor egyetlen igazi “para” van, mégpedig az, hogy izgalmas tud-e maradni a programkínálat a nagyérdemű szemében. A SZIA csapata nem bízta a véletlenre a dolgot, a három napot három különféle tematikára osztották, amelyről Knezevics Viktort, a Szegedi Közlekedési Társaság újonnan kinevezett, pro urbe díjas vezetőjét faggattuk a napokban.

A képlet az alábbi:

  • Pénteken, azaz ma egy sosem látott éjszakai látványshow-val kezdődik az égi móka, a főszerepben több, mint 100 drónnal. A gépek égi alakzatokat fognak rajzolni, pirotechnikai elemek és fényjátékok által megőrjítve. Az esemény másik főszereplője, a szintén a témában megszólaló reptér-igazgató, Báló Tamás hozzátette, hogy évek óta ment az egyezkedés a Magyar Honvédséggel egy Gripen-bemutatóról, az idén ez is összejött, ráadásul rögtön az első, pénteki napra.
  • Mint Knevezics Viktor elmondta, a szombat tradicionálisan a hazai és nemzetközi top pilótáké lesz, itt a beszélgetésünk során egy elég komoly line up került elő, a szólóban parádézó pilóták közül többek között Marek Choim, Martin Graef, Besenyei Péter és Vári Gyula, a kötelékben repülők közül pedig a Red Bull Helicopters, a Yak Association és a Hawks of Romania csapatait említette a menedzser.
  • Vasárnap, a SZIA zárónapon a helikoptereké lesz a légtér, az SZKT igazgató abban biztos, hogy ennyi helikoptert egyszerre még sosem láttak Szeged egén. Knevezics szerint a közönség egyszerűen igényli, hogy mindig kapjon valami újat, hogy frissüljön a program, így aztán nem csupán odafent, de a földön is készülnek újdonságokkal, a tavaly is népszerű ugrálóvár-park és családi sétarepülések mellett az idén egy 12 év felettieknek felhúzott Crazy 5K pálya is kint lesz.

A három nap programja, részletesen:

CSÜTÖRTÖK ESTI WARM UP FRÁSZ, SZEGED EGÉN

Rengeteg Szeged365 olvasó írt ránk annak kapcsán, hogy csütörtök este frászt kaptak egy vadászgéptől, a tudósítások Dorozsmáról, Alsóvárosról és Kecskéstelepről is záporoztak felénk. A Szeged365 szerkesztőségéből ketten-hárman hallottuk a saját fülünkkel a dolgot, elsőre idegbajt kaptunk, másodjára azt hittük, valamiféle traser programról van szó, harmadjára pedig telefont ragadtunk és felhívtuk az illetékeseket.

Báló Tamást, a Szegedi Repülőtér igazgatója elmondta, tényleg egy Gripen tette tiszteletét a légterünkben, amely a kecskeméti légibázisról jött át. A látogatás célja egy üzemanyag-kalkulációhoz szükséges terepszemle volt, mivel – mint arról hírt adtunk – péntek este a honvédség ikonikus vadászbombázói fognak parádézni Szeged egén. A gép a pár perces, este 7 előtt megejtett kör után visszarepült Kecskemétre. 

Apropó, a részleteket ebben az interjúban árulták el a szervezők:

MEGLEPŐEN KORREKT JEGYÁRAK

Az utóbbi hetekben-hónapokban ahhoz szokott az ember fia, hogy lépten-nyomon sokkot kap a pénztárnál, legyen szó kiló kenyérről, céges tankolásról vagy fesztivál-belépőről. A SZIA esetében (és most jön a fent ígért, szubjektív rész) fordítva lepődtünk meg, annak dacára, hogy a 2022-es felvonás is komoly programkínálatot ígér, a jegyárak még mindig nem szálltak el:

a három napos bérletek 10.500 Ft-ba kerül a Tixa oldalán, ami összevetve más, hasonló programok áraival, egészen barátinak tűnik.

A Szeged International Airshow-ra az alábbiakban tudsz “beszállókártyát” váltani,

  • kattints IDE a napijegyekért,
  • és IDE a bérletekért. 

Az eseményről Szeged365 fotó – és videóriportokkal, tudósításokkal és interjúkkal is jövünk a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb