Szegedi Arcok

Felesége hirtelen halálát követően hét gyermekkel – köztük egy kisbabával – maradt magára István, most az édesapa meséli el történetüket

“A múlt hét végén megkerestek egy tragikusan elhunyt édesanyával kapcsolatban, aki nagyon fiatalon ment el közülünk, és hét gyermeket hagyott hátra” – kezdte hétfő reggel videós üzenetét a 2020-as Kiemelt Példamutatásért díjas ismert szegedi jótevő, Antoni Dusán. Mint mondta, segítő szándékú szegedi barátaival összefogtak, hogy lehetőségeikhez mérten segítséget nyújtsanak a családnak ebben a nehéz helyzetben. Cikkünkben a gyermekeivel egyedül maradt édesapával, Patocskai Istvánnal beszélgettünk, aki elmesélte nekünk történetüket.

PONTOSAN EGY HETE TÖRTÉNT A TRAGÉDIA

Pontosan egy hete, szeptember 5-én, este fél 11-kor történt a tragédia, ami villámcsapásként sújtott le a hétgyermekes családra és változtatta meg az életüket egy pillanat alatt. István, aki útépítéseknél gépkezelőként tevékenykedik, éppen Tapolcán, 255 km-re dolgozott tömörkényi otthonuktól, Renáta, az édesanya volt otthon a gyerekekkel, amikor az asszony váratlanul rosszul lett.

A 15 ÉVES FIÚ, A CSALÁD EGYIK BARÁTJÁVAL ÜLT AUTÓBA, HOGY KÓRHÁZBA VIGYE RENÁTÁT

A gyerekek rögtön hívták a mentőket, akik az elmondott tünetek alapján pánikrohamra gyanakodtak, ezért azt tanácsolták, hogy Renátát ültessék az ablak közelébe, kapjon friss levegőt és attól majd jobban lesz. Sajnos azonban nem így történt. Renáta nem lett jobban, ezért a család egyik barátja, a 15 éves nagyfiukkal autóba ült, hogy az édesanyát maguk vigyék be a legközelebbi kórházba, Szentesre.

50 PERCEN KERESZTÜL PRÓBÁLTÁK AZ ASSZONYT ÚJRAÉLESZTENI

Útközben újra hívták a mentőket, hiszen Renáta egyre rosszabbul lett, egyre nehezebben vette a levegőt. Akkor már úton volt a mentő is az asszonyhoz, félúton, Felgyőnél találkoztak, azonban már túl későn. Renáta akkor már nem lélegzett. Ötven percen keresztül próbálták újraéleszteni, sajnos sikertelenül. Ahogy István elmesélte, ezt követően a mentősök elmentek: “otthagyták a fiamat, hogy várja meg a halottszállító kocsit. Ott ült egy jó órát, vagy másfelet a koromsötétben, a semmi közepén, a halott édesanyjával.”

Mint utólag kiderült, szívritmuszavar okozta az édesanya halálát. Renáta szeptember 11-én, múlt vasárnap töltötte volna be a 37. életévét.

A LEGKISEBB GYERMEKÜK MINDÖSSZE HÉTHÓNAPOS

Az édesapa elmondta, semmi előjele nem volt az esetnek, szerencsére nem volt semmilyen panaszuk, így orvoshoz is ritkán jártak. Renáta energikus fiatalasszony volt, állandóan nevetett és a faluban is szerette mindenki. A gyerekek mellett is dolgozott, igaz, az utóbbi időben nem, hiszen a legkisebb gyermekük mindössze héthónapos, az édesanya most otthon töltötte vele az idejét.

ISTVÁN EDDIG A TÖBB BEVÉTEL REMÉNYÉBEN SOKSZOR OTTHONUKTÓL TÁVOL DOLGOZOTT

István elmondta, most a húga segít neki otthon a gyerekekkel, hiszen ez eddig főként Renáta feladata volt, ő, mint férfi, a ház körüli munkákat végezte, illetve a több bevétel reményében sokszor elvállalt otthonuktól távoleső munkákat is, ezért dolgozott például most Tapolcán. Mint mondta, jelen helyzetben ezt sem teheti meg, hiszen nem hagyhatja magára a gyerekeket.

SOHA NEM KÉRT SEGÍTSÉGET A CSALÁD, MOST VISZONT NAGY SZÜKSÉGÜK LENNE RÁ

Az édesapa elmondta, amilyük van, azt a feleségével ketten teremtették meg családjuk számára, segítséget soha nem is kértek senkitől. Most viszont szüksége lenne rá Istvánnak. A család mindenfajta segítségért hálás lenne:

  • elsősorban élelmiszerre lenne szükségük,
  • illetve téli ruhákra a 15, 14, 12, 10 és 9 éves, valamint a héthónapos gyermekek számára. (A család legidősebb gyermeke már nagykorú, ő hamarosan tölti a 21-et)
  • Ezenkívül van egy félkész házuk, ahova megálmodták családi otthonukat, ahol a gyermekeknek lenne külön szobája, amire mostani házukban nincs lehetőség, mindössze kettő szobával és egy nappalival rendelkeznek. Ezért szívesen fogadnák, ha építőanyaggal ki tudná valaki segíteni őket. Az új háznak állnak már a falai, ablakai is vannak, két szoba már ki van betonozva, de jelenleg itt tartanak. Ráadásul, ugye jön a tél és a jelenlegi lakhelyükön több százezer forintos gáztartozásuk van, ki is kapcsolták már a szolgáltatást. István ezt most szerette volna visszakapcsoltatni, azután megtörtént a tragédia.

HA SZERETNÉL SEGÍTENI A HÉT GYERMEKKEL MAGÁRA MARADT APUKÁNAK, AZ ALÁBBI MÓDOKON TEHETED MEG

Utalhatsz a számukra:

  • Név: Patocskai István
  • Bank: K&H Bank
  • Számlaszám: HU51 1040 2173 8676 8577 8366 1008
  • Az édesapával az alábbi telefonszámon veheted fel a kapcsolatot: +36309972440

A másik lehetőség, hogy Antoni Dusán és segítő csapata is várja az adományokat, melyeket személyesen juttatnak el Tömörkénybe a család részére.

Ők szeptember 14. szerda 15.00 óráig várják a felajánlásokat a szegedi Csongi Fűtéstechnika üzletben, a Csongrádi sugárút 22-es szám alatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb