KikapcsVideo365

Újvári Mihály, Szeged egyetlen pincészetének tulajdonosa: a megyéből 22 év után először, az Országos Borversenyen elnyertük az első aranyérmet – bormustrát tartottunk a Dóm téren

Elindult, hát, két év kihagyás után újra belakták a Dóm teret a borászok, pálinkafőzdék és kézművesek, immáron 10. alkalommal elstartolt Szeged nagy őszi bormustrája, a Bortér. A nyarat idéző jó időben – sajnos ma már nem lesz ekkora szerencsénk – ránézésre fél Szeged bemutatta áldozatát Dionüszosz, azaz a bor istenének oltárán, miközben jókat ettek és az élő zenének köszönhetően még táncra is perdültek. Mi sem hagyhattuk ki ezt az alkalmat és kameránkkal kilátogattunk a Bortér forgatagába, ahol ezúttal a borászok kínálatában merültünk el.

A Dóm térre kiérve, a nagy tömeget látva egyértelműen kiderült, mennyire borszerető nemzet is vagyunk, hiszen gyorsan megteltek a padsorok a borozókkal, a legtöbb pincészet standja előtt pedig hosszú sorok kígyóztak. S csakhogy igazán autentikus legyen az őszi borélmény, s felelevenítsük a régi, szüreti hagyományokat, frissen préselt mustot is kóstolhattunk.

EZ AZ ELSŐ ARANYÉREM 22 ÉV UTÁN ELŐSZÖR CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉBEN

Itt szóba is elegyedtünk a borászat tulajdonosával, Újvári Mihállyal. Utunk nem véletlenül vezetett hozzá, hiszen az övé Szeged egyetlen pincészete, mely 1980-ban alakult. Misi bácsi elmesélte, amikor elültette az első szőlővesszőt, már tudta, hogy mindig ezzel fog foglalkozni, plusz egy egészen friss örömhírt is megosztott velünk. “Ilyen még nem volt, eddig az országos versenyeken ezüstérmet értünk el, most viszont 42 év után először, alföldi borászként, az Országos Borversenyen aranyérmet nyertünk, ma egy hete vettük át a díjat. Ebben az a legszebb, amit nagyon sok ember nem tud, hogy ez az első aranyérem 22 év után először Csongrád-Csanád megyében” – tudtuk meg Újvári Mihálytól.

SZILAS ÉS MÁS BORKÜLÖNLEGESSÉGEK, NEM APRÓZTÁK EL A BORÁSZOK

Nem csupán szegedi borkülönlegességgel találkozhat a Bortéren a látogató, a repertoárban megtalálható Csollány Szilveszter Olimpiai-, Világ- és Európabajnok tornász tiszteletére, a kedvenceiből összeházasított nedű is, valamint visszaköszönnek a májusi Borfesztivál díjnyertes ízei is, köztük például a legszebb desszertbor. Ezek történetéről és ízvilágáról is hallhatsz videónkban, maguktól a borászoktól.

HA MA NEKIINDULSZ A BORTÉRNEK AZ ESERNYŐDET NE HAGYD OTTHON, MUTATJUK A CSÜTÖRTÖKI PROGRAMOKAT

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb