Blog

“Szegedről jött, új hódító” – 129 éve született a Nobel-díjas legenda, Szent-Györgyi Albert

1893. szeptember 16-án, pontosan 129 éve született Szent-Györgyi Albert, a Tisza-parti város Dóm teréről Stockholmba utazó, onnan ide visszatérő tudóslegenda, akit a Nobel-díj átadáskor az ünnepi szónok úgy említett, mint „a Szegedről jött új hódítót”. A C-vitamin felfedezőjének születésnapján az SZTE Szent-Györgyi Albert emlékoldaláról szemezgettünk.

1928-BAN JÖTT ELŐSZÖR SZEGEDRE

Először 1928 szeptemberében Klebelsberg Kunóval kettesben érkezett Szegedre Szent-Györgyi Albert – írja az emlékoldal. Megnézték az egyetemi építkezést, a neki szánt orvosi vegytani tanszéket az akkori Templom (mai nevén: Dóm) téren. Professzorként szeptember 29-én a „Ferenc József Tudományegyetem Tanácsának” rendkívüli ülésén, a szegedi egyetem mai központi épületében, a Dugonics téren tette le a hivatali esküt. 1929-ben ismét Szegedre látogatott Cambridge-ből, végül 1931 januárjában vonattal érkezett feleségével együtt a Tisza-parti városba, az Indóház térre.

A KÁLVÁRIA, MAJD A ROOSEVELT TÉREN LAKOTT A CSALÁDJÁVAL

Az egyetem új biokémiai osztályát – két nagy labort, egy irodahelyiséget és egy előadótermet – „a Kálvária téren, a felsőipar-iskola alagsorában” (7. szám, a mai Déri szakközépiskola) rendezte be. Itt kapott szolgálati lakást, ahol felesége és lánya, majd édesanyja társaságában élt. A korábban Amerikában mellékvese kéregből általa kinyert hexuronsavról itt derítette ki munkatársaival 1931-1932 telén a híres tengerimalac teszt segítségével, hogy ez az anyag a C-vitaminnal azonos, 1932 őszén pedig a vitaminforrást is itt fedezte fel a szegedi paprikában.

NEM ÚSZTAD MEG SPORT NÉLKÜL, HA A BARÁTJA VOLTÁL

Társaságában kötelező volt sportolni: az újszegedi ligetbeli pályán „különösen teniszezni szeret, kitűnő autóvezető és ami egy tudósnál a legszokatlanabb, kitűnő táncos”. A tudós munkatársaival együtt, pihenésképpen gyakran röplabdázott a Kálvária téri iskolaépület udvarán, majd a Templom téri laborokba költözve a klinikakertben kifeszített hálónál.

ÍGY ÜNNEPELTÉK SZEGEDEN A NOBEL-DÍJÁT

A Nobel-díj hírére 1937. október 29-én fél 10-kor a Templom téri intézeténél „már több száz főnyi diáksereg várta és lelkesen éljenezte. Percekig tartott az ováció, a professzor meghatottan lépett be az intézetébe, ahol a munkatársai fogadták harsány éljenzéssel, hatalmas virágokkal”.

„Szent-Györgyi Albert díszpolgárrá választására Szeged Törvényhatósági Bizottságának rendkívüli díszközgyűlését 1937. december elsejére, déli 12 órára hívták össze” a Széchenyi téri városházára. 1938. január 12-én díszelőadást is rendeztek Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas egyetemi tanár tiszteletére, ahol Thomas: Mignon című operája hangzott el – a Szegedi Nemzeti Színházban. A Nobel-díjjal járó pénzből vásárolta meg az újszegedi villát, amelyben 1940-től 1945-ig lakott (ma Szent-Györgyi utca).

1947-BEN SZAKÍTOTT A KOMMUNISTÁK VEZETTE RENDSZERREL, AMERIKÁBAN KEZDETT ÚJ ÉLETET

1947 szeptemberében szakított a kommunisták vezette hazai rendszerrel, száműzetésbe kényszerült, újraépítette karrierjét az Amerikai Egyesült Államokban.

1973 októberében, először, a kormány vendégeként visszatért Magyarországra. Szegedi tanítványa, Straub F. Brunó meghívta az általa irányított MTA Szegedi Biológiai Központ (ma Temesvári körút) átadási ünnepségére. Ott október 12-én beszédet tartott az alkalmazott tudományokról, és a tudományról mint művészettel egyenértékű tevékenységről.

Megállapította,

hogy “a tudomány soha nem lehet öncélú, mindig a népet kell szolgálnia.”

Este egyetemistákkal találkozott a JATE klubban.

A “Szegedről jött, új hódító” nevét 1987-ben vette fel az akkori Szegedi Orvostudományegyetem, de a Nobel-díjas tudós előtt tiszteleg a Szent-Györgyi Albert Agóra is.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ufabtb
'Fel a tetejéhez' gomb