Közélet

Megszűnik az iskolabusz Szatymazon – tizenkétszeres árajánlatot kapott a település a gázszolgáltatótól, nem jut pénz a tanulók szállítására

Szatymaz önkormányzata azért, hogy segítse a külterületen élő gyerekek iskolába jutását, iskolabuszt állított sorba, amit a helyi alapítvány üzemeltette. Havonta legalább hetven ezer forintra lenne szükség a további működtetéshez, ez az összeg azonban jelenleg nem áll a település rendelkezésére – szúrta ki a Blikk.

A lap szerint Barna Károly, Szatymaz fideszes polgármestere nyílt levelet írt a helyi lakosoknak, melyben közölte: a gázszolgáltató ajánlata 12-szerese az eddigi árnak, vagyis az évente 5 millió forint körüli gázszámla az önkormányzati intézményeknél közel 60 millió forintra emelkedik. A hivatal, a művelődési ház és az egészségház fűtését ugyan racionalizálják majd, az iskolabusz üzemeltetésére viszont nem marad pénz.

KÉNYSZERŰ DÖNTÉSEKET KELL HOZNI

„Az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai. Az önként vállalt feladatra az állam nem biztosít pénzügyi forrást, azt magunknak kell finanszírozni. Ebben a nehéz helyzetben kényszerű döntéseket is meg kell hozni a kiadásaink csökkentése érdekében. Ezért került sor az iskolabusz szolgáltatás megszüntetésére. Az üzemanyagár emelkedése miatt ezt az önként vállalt feladatot már nem tudjuk biztosítani” – mondta az Átlátszónak a polgármester. A kisebb gyermekek óvodába vagy bölcsődébe juttatása a gépkocsival nem rendelkező szülőknél még nagyobb gondot okoz, mivel az utak sokszor nem járhatók kerékpárral sem. Több gyerek esetén a változó időpontban való hazautaztatás is komoly szervezést igényel, így akár naponta háromszor is be kell utazniuk a belterületre a szülőknek, ez természetesen munkahellyel rendelkező szülők számára újabb gondokat vet fel.

JELENLEG NINCS PÉNZ AZ ISKOLABUSZRA

Barna Károly szerint a helyi önkormányzat az önként vállalt feladatokra 2021-ben 3,1 millió forintot szánt, ez az összeg azonban 2022-re 900 ezer forintra csökkent. Mint kiemelte, tavaly 851 ezer forintba kerültek az iskolabusszal kapcsolatos feladatok, vagyis havonta legalább 70 ezer forintra lenne szükség a további működtetéséhez, ez az összeg azonban jelenleg nem áll a település rendelkezésére. A kisbuszt egyébként nem is az önkormányzat, hanem a Mi Óvodánk Alapítvány Szatymaz vásárolta meg: a közel 10 millió forintos járműre 2015-ben pályáztak és nyertek, mivel a pályázat szövege szerint „az alapvető közlekedési infrastruktúra Szatymaz külterületén fejletlen, a területi elszigeteltség valamint a társadalmi-gazdasági leszakadás veszélye fenyeget.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb