Közélet

A Csillag Börtönre is lecsap a rezsidémon, 18 fokban töltik a telet a rabok

Annyira felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált a büntetés-végrehajtási intézetekben az infláció, hogy háromhavonta felülvizsgálják némelyik élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait – derült ki a közbeszerzési értesítőből, melyet az RTL Klub szúrt ki. A növekvő gázár miatt a fűtésen is spórolni kell, így a börtönökben is 18 fok lesz télen. 

A CSILLAGBAN IS 18 FOK LESZ A TÉLEN

Akárcsak a lakossági távfűtés vagy a szegedi oktatási intézmények esetében, a börtönökben – így a szegedi Csillagban – is milliárdos pluszköltségekre lehet számítani a gázbeszerzésnél, ha a nemsokára lejáró szerződések helyett már új árakon kell megegyezni. A Belügyminisztérium alá tartozó szervek – az idei évre vonatkozó megállapodások alapján – 17 forintért vásárolták a gázt kWh-ként, jelenleg azonban a világpiaci ár ennek legalább a négyszerese, nagyjából 70 forint.

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a csatorna megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az inflációs hatásokról, valamint a pontos pluszköltségekről, utóbbi ugyanakkor azt elárulta:

a kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a végrehajtási intézetekben is.

A HELSINKI BIZOTTSÁGNAK PANASZKODNAK A RABOK

A Magyar Helsinki Bizottságot megkereső rabok korábban is gyakran panaszkodtak arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben nyáron sokszor nagyon meleg, télen pedig nagyon hideg van. Többen attól tartanak, hogy a mostani megszorítások hamarosan megjelennek a börtönökben is, például kevesebb élelmiszerhez jutnak majd, még ritkábban férnek hozzá meleg vízhez, vagy nagymértékben nőnek a benti boltok árai.

A “KINTIEKHEZ” KÉPEST DRÁGÁK A “BENTI” BOLTOK

A kintiekhez hasonlóan a benti boltok is egyre drágábban adják a termékeket, miközben a rabok már korábban is gyakran panaszkodtak arról, hogy a kinti világhoz képest többe kerülnek a termékek. Ez a különbség most akár 10-30 százalék is lehet.

A fizetés viszont változatlan, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló elítélteknek.

A BvOP azt is megjegyezte – amellett, hogy természetesen ingyen biztosítják mindenkinek az étkezést és az egészséges élethez szükséges ellátást –, a telefonálás költségei változatlanok maradnak. Ez persze nem is meglepő, a börtönökben jellemző díjak ugyanis messze meghaladják a piaci árakat. Ha valaki bentről telefonál, akkor a piaci ár többszörösét, 69 forintos percdíjat kell fizetnie.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb