Közélet

Orbán Viktor: ha Brüsszel nem ad pénzt, majd szerzünk mástól

Az orosz-ukrán háború elhúzódására számít Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfőn a parlamentben úgy értékelt: a világgazdaságot összeesés, az európai gazdaságot pedig megroppanás fenyegeti. A miniszterelnök hozzátette, hogy ha az energiaipari beruházásokhoz szükséges forrásokat nem kapjuk meg Brüsszelből, akkor más forrásból szerezzük be az összeget.

A kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján elmondott napirend előtti felszólalásában a Magyarország keleti szomszédságában zajló háborúról kiemelte: lépésről lépésre a világ egyre nagyobb része válik a háború elszenvedőjévé. Ukrajna és Oroszország háborúja lokális konfliktus lenne, de a nyugati gazdasági szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták azt, “azaz egy lokális fegyveres háborúval és egy globális gazdasági háborúval állunk szemben” – fogalmazott.

ELHÚZÓDÓ HÁBORÚRA KELL KÉSZÜLNI

Orbán Viktor hozzátette, elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel segíti Amerika és az EU, Oroszország tartalékai pedig végtelenek emberben és fegyverben egyaránt – mondta. Arról beszélt, hogy a háború Magyarország szomszédjában idén és jövőre is folytatódik, és hogy a világgazdaságot összeesés, az európai gazdaságot pedig megroppanás fenyegeti. Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek, miközben Amerikában a gázár és a villamos energia ára töredéke az európai áraknak – jelentette ki Orbán Viktor.

AZONNALI FEGYVERSZÜNET ÉS BÉKETÁRGYALÁS KELL

A kormányfő azt mondta: az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, egészen pontosan a brüsszeli politikai döntések a felelősek. Úgy értékelt, a nyugat a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán. “Mi a háború folytatása és mélyítése helyett azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat követelünk” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kijelentette: a globálisra szélesedett gazdasági háborúban minden országnak megvannak a saját érdekei, és Magyarország számára a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.

EGÉSZ EURÓPA BELEGEBED

A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókról – mondta Orbán Viktor. A kormányfő rámutatott: az unió gyakran az európai értékek megsértésével vádolja Magyarországot, miközben a legfőbb európai érték a demokrácia. A szankciókat azonban nem demokratikusan fogadták el, hanem brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek róluk. Annak ellenére nem kérdezték meg az embereket, hogy azok árát az európai polgárok fizetik meg – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a kabinet egy nemzeti konzultáció keretében vár választ arra az emberektől, egyetértenek-e a szankciókkal és támogatnak-e újabbakat. Orbán Viktor a szankciókról úgy fogalmazott: “ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed”. Az európai emberek szegényebbek lettek miattuk, míg Oroszország nem esett térdre, a háború vége még nem látható.

TOVÁBB SZÉLESEDIK A CSALÁDTÁMOGATÁS

A családtámogatást tovább szélesítjük, december elején alakítjuk ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, abban már új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd – mondja a miniszterelnök. Emellett felgyorsítja a kormány az egyetemfejlesztést, illetve a haderőfejlesztést – mondta Orbán Viktor.

ÚJ ENERGIASTRATÉGIA JÖN

A kormány frissítette Magyarország energiastratégiáját, hosszú távon azzal számolunk, hogy olajból továbbra is importra szorulunk. A villamosenergia-változat esetében 16 milliárd eurónyi, 6400 milliárd forintnyi fejlesztésre lesz szükség Paks-II. költsége nélkül. Ez összesen 32 nagyberuházást jelent, melyek nélkül a magyar villamosenergia-rendszert nem lehet korszerűsíteni. “A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte, ha ezt mégsem adják ide, akkor más forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat az EU-val és más partnereinkkel el is indítottuk” – emeli ki Orbán Viktor.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb