Kikapcs

A főváros idén nem rendez karácsonyi vásárt, Szegeden viszont a tervek szerint nem maradunk ünnepi forgatag nélkül

Szeptember vége van, letudtuk a nyári fesztiválokat, így a következő nagy forgatagra koncentrálhat mindenki: bő 2 hónap és indulnak a karácsonyi vásárok és jönnek a mindent fényárba borító díszek. Pontosabban: indulnának, ugyanis Budapest ennek egy részéből kimaradhat, mivel a főváros nem rendez karácsonyi vásárt az idei évben. De nyugi, Szegeden egyelőre tervben van, viszont Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac ügyvezetője azt mondta szerkesztőségünknek, hogy még nem álltak neki a szervezésnek.

Idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére – nyilatkozta Faix Csaba, a Budapest Brand vezetője az ATV-nek. Mint kiderült, nem a városokat is súlytó energiaválság és a megemelkedett költségek miatt mondták le, hanem mert eredménytelen volt az egyeztetés a Belvárossal.

MÁR MÁJUSBAN NEKIÁLLTAK AZ ÁRTÁRGYALÁSOKNAK

A riportból kiderült, hogy a vásárt tavaly megrendező, fővárosi nonprofit cég, a Budapest Brand korábban tárgyalásokat kezdett a Belvárossal, azonban a partneri egyeztetés végül nem vezetett sikerre, mivel a Budapest Brand csak két évre szóló együttműködés esetén tudta volna a vásár szervezését elvállalni. “Miután az állam elvette a Fővárostól a Vörösmarty tér tulajdonjogát, a Budapest Brand még július végén megkereste az V. kerületi Önkormányzatot, hogy az elmúlt több, mint 20 évhez hasonlóan idén is szívesen megrendezi a vásárt. Erre a megkeresésre szeptember elejéig nem kapott választ, az ekkor újraindult egyeztetések után pedig az V. kerület úgy döntött, hogy másnak ad lehetőséget a vásár megszervezésére. Ezt a Budapest Brand kifejezetten sajnálja, mert az infláció és a gazdasági helyzet miatt mi már májusban ártárgyalásokat kezdtünk a vásár építőivel és szolgáltatóival, hogy a látogatók terheit csökkentsük és a többség számára elérhetővé tegyük a vásárt” – közölte a korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője. Faix Csaba kiemeli, hogy nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a Főváros nonprofit cége a vásárt, melynek megvalósítása több mint 100 millió forintba kerül. Az azonban, hogy a fővárosi cég nem rendez karácsonyi vásárt, nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a Vörösmarty téren, hiszen az már az ötödik kerület hatáskörébe tartozik.

SZEGEDEN MÉG NEM KEZDTÉK MEG A KARÁCSONYI HETEK SZERVEZÉSÉT

A fővárosi kálvária után rákérdeztünk Rácz Attilánál, a Szegedi Városkép és Piac ügyvezetőjénél, hogy városunkban van-e már pontos információ arról, hogy mit várhatunk a karácsonyi időszakban. Mint mondta, ezt még korai firtatni, viszont az biztos, hogy szerepel a tervek között, majd hozzátette: a Szegedi Karácsonyi Hetek előtt még más feladatok állnak előttük, hiszen a hétvégén jön a Tápai Búcsú és a Szent István tér is otthont ad majd egy eseménynek, ezek után állnak neki a karácsonyi meseország koncepciójának kialakításához Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb