Közélet

Orbán Viktor: hazudtak Brüsszelben, dühösek vagyunk

Dühösen érkezett Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol péntek reggel két hónap kihagyást követően adott miniszterelnöki interjút. Mint mondta, Brüsszelben hazudtak, amikor azt ígérték, hogy nem fognak hatni a szankciók az energiaárakra. A beszélgetésben szóba kerültek a spekulánsok, az ország készletei és még az abortusztörvény is.

HAZUDTAK BRÜSSZELBEN, DÜHÖSEK VAGYUNK

“Egyértelmű, hogy a poltitikai döntések és nem a gazdasági világfolyamatok hajtották fel az energia árát. Ha nem lennének ezek a döntések, akkor is száz dollár környékén lenne például az olaj és a gáz ára, de az még menedzselhető helyzet lenne a rezsiszabályok változtatása nélkül is” – magyarázta Orbán Viktor, aki szerint

…az igazság az, hogy hazudtak Brüsszelben

A miniszterelnök szerint megígérték, nem fognak hatni a szankciók az energiára, azonban ez nem így lett.

„Dühösek vagyunk, mert becsaptak minket”

– tette hozzá.

A SPEKULÁNSOK JÁRNAK JÓL

Meglátása szerint a háború még sokáig eltart, közben az energiaárak magasak maradnak a szankciók miatt, a spekulánsok pedig dörzsölik a markukat. Orbán Viktor szerint az utóbbiak – például Soros György – most súlyos extra-milliárdokra tesznek szert.

ÉLELMISZERÁRAK, BRÜSSZEL

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az magas energiaaárak miatt az élelmiszerárak is egyre csak nőnek, ezért kellett bevezetni az élelmiszerárstopot is. A miniszterelnök egy korábbi interjúban azt mondta, hogy szerinte az októberi hónap vízválasztó lehet.

“Ha nem tiltakozunk, ha nem érjük el, hogy a szankciós politikán Brüsszelben változtassanak, akkor a magas árak a következő 5-10 évben az életünk részévé válnak”

– vélekedett. Szerinte amikor a következő alkalommal meg kell újítani a szankciókat, akkor a brüsszeli politikusoknak lehetőségük lesz arra, hogy felülvizsgálják a korábbi döntésüket.

NINCS VESZÉLYBEN A MAGYAR GAZDASÁG MŰKÖDÉSE

Annyi gáz van Magyarországon, hogy a jelenlegi helyzetben 4-5 hónapot is kibírna az ország még abban az esetben is, ha teljesen leállnának a szállítások.

“Ha egy molekula sem jönne a vezetékeken, akkor sem lenne baj, mert betároltunk”

– magyarázta, mint mondta, Magyarországban biztosított az elegendő energia. Szerinte az ország rendesen betárazott, annyi gáz van a tárazókban, hogy nincs veszélyben a gazdaság működése.

UTASÍTOTTÁK AZ MVM-ET, HOGY RUGALMASAN KEZELJE A KIFIZETÉSEKET

Utasították a legnagyobb magyar szolgáltatót, az MVM-et, hogy rugalmasan kezeljék a kifizetéseket. Arról, hogy a költségvetés mennyire befolyásolják az energiaárak, azt mondta, szerinte a vállalt hiány mértékén belül lesznek.

“Ami a nehezebb, az a következő év”

– mondta, majd hozzátette azt is, egyelőre abban maradtak, hogy nem változtatnak a 2023-as költségvetésen decemberig, akkor viszont az energiaárak változásának megfelelően módosítják azt is.

NINCS TÖKÉLETES ABORTUSZTÖRVÉNY

“Nincs tökéletes abortusztörvény” – magyarázta, majd hozzátette, van egy olyan szabály, amelyet a magyar társadalom többsége elfogad. Kiejelntette, hogy mereven ellenzi az abortusztörvény módosítását, ráadásul ez most nem az az ügy, amivel foglalkozni kell.

“Háború, szankciók… és itt ez a dollárbaloldal” – mondta.

Az utóbbi kapcsán azt mondta, úgy együttműködni valakivel, hogy tudod, hogy megvásárolták a partneredet, nagyon nehéz. “Egyszerűen nem urai saját maguknak, Amerikából fizetik őket” – jelentette ki a baloldali ellenzékről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb