Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: New Yorkba viszi a Carmina Burana-t a Szegedi Kortárs Balett

Erős és izgalmas évadot kezd a Szegedi Kortárs Balett, ősszel több külföldi turnéra is indul az együttes, 2023-ban pedig két új premierre várják majd a közönséget – közölte Pataki András igazgató pénteken.

A művész az együttes 35. évadjának programját bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a munka már az augusztus 1-jével induló próbaidőszakkal elkezdődött, hiszen idén hét új táncművész csatlakozott a társulathoz. Hozzátette: a repertoár betanulása komoly feladat a táncosoknak.

Az együttes augusztusban Debrecenben a Mária evangéliumát játszotta, majd Százhalombattán, Budapesten, Gödöllőn és Temesváron a Carmina Buranával vendégszerepeltek, Sopronban Enrico Morelli olasz koreográfus Elégia című darabjából adtak elő részleteket, Pécsett a Vadak című produkciót mutatták be – tudatta az igazgató.

Ősszel a költségvetési zárolások miatt az együttes nyolc előadása elmarad a Nemzeti Táncszínházban, és Szegeden is a félévente szokásos 15 előadásból négyet az évad második felére kénytelenek halasztani – mondta Pataki András, ám hangsúlyozta, a nehézségek és a csökkenő támogatás ellenére optimistán tekintenek a jövőbe.

A járvány miatt három éve tolódó külföldi turnék, úgy tűnik, megvalósulnak:

  • a Baltikumba október végén utazik az együttes,
  • novemberben pedig New Yorkban vendégszerepelnek a Carmina Buranával.
        

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: Szegeden október első napjaiban az Elégiát és a Blue című produkciót játsszák, novemberben pedig a Müpával közösen létrehozott, Bartók Béla művére készült Concertót láthatja a közönség, a két kortárs magyar szerző, Lázár Dániel, illetve Molnár Viktor komponálta zenékre készült darabokkal egy estén. Visszatér a gyermekek egyik nagy kedvence, a Hamupipőke, majd decemberben a Diótörő is.

Február végén új bemutatóként a szegedi Kisszínházban a Tűz címmel – a szenvedélyt fókuszba helyező, spanyol témákat feldolgozó – új estet mutat be a Szegedi Kortárs Balett. A Carmen koreográfiáját Juronics Tamás és Czár Gergely készíti. A Bolerót Enrico Morelli állítja színpadra, akinek ez már a hatodik közös munkája a társulattal. A Garcia Lorca utolsó alkotása, a Bernarda Alba háza inspirálta – korábban már bemutatott – darabot pedig Juronics Tamás koreografálta.

Áprilisban a Nagyszínházban Shakespeare egyik legismertebb darabjának táncadaptációja, a Lear produkció várja a közönséget, melyet Juronics Tamás állít színpadra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb